Kunde:
Heisann. Jeg lurer på om jeg kan bruke spelt i bolledeig i stedet for hvete. Hva bør jeg ta hensyn til da? Må jeg bruke mindre væske for eksempel. Jeg har også melkeintoleranse så jeg bruker ikke melk. Jeg bruker noe som kalles havredrikk. Er det noe jeg mister når jeg ikke bruker melk? og i så fall, kan jeg erstatte det med noe annet?
Bakeren:
Hei! Om du velger å benytte siktet spelt i bollene dine - blir nok deigen litt anderledes å ta i - og du må ikke lage deigen for hard! Hvor mye spelt som går i deigen i forhold til vanlig siktet hvete kommer an på vanninnholdet i speltmelet. Forsøk deg frem :) Om du lurer på om havredrikk gir andre baketekniske egenskaper i deigen enn smør / margarin vet jeg ikke det. Men det går fint å bake boller på vann og solsikkeolje eller rapsolje (velg de deodoriserte oljene - de setter ikke så mye smak på bakverket) - det gjør vi! Husk bare å tilsett salt tilsvarende det du taper ved ikke å bruke smør. Når det gjelder de ernæringsmessige aspektene ved å droppe melk tviler jeg på at du vil merke noe negativt der - bare du sørger for å benytte deg av en alternativ kalsiumkilde - som sesamfrø med skall.
Kunde:
Hei, Dette med speltbrød og elting blir jeg aldri klok på. Skal jeg elte deig som (kun) er laget av spelt? Og hvordan er det å bake med andre gamle hvetesorter som Emmer og Enkorn? Skal de behandles på samme måte med tanke på elting?
Bakeren:
Hei! Joda - det er slik at elting er viktig for å utvikle gluten (det som gir brødet brød-konsistens) og at spelt og andre eldre sorter krever mindre elting - men det er fortsatt viktig :) Bare vær forsiktig og stopp så snart deigen slipper gryte- / bollekanten.
Kunde:
Hei og takk for en flott side! Jeg kan ikke spise brød med sukker eller gjær. Kjøpte derfor et speltbrød i butikken deres i Theresesgate. Hun som ekspederte meg virket veldig usikker, men mente speltbrødet ikke inneholdt gjær. Og hun hadde bare én type speltbrød. Lurer bare på om dere kan bekrefte at speltbrødene deres ikke inneholder gjær, eller om dere har typer som faktisk gjør det?
Har vurdert å kjøpe meg en brødbakermaskin -tror du man kan få gode speltbrød fra en slik? :-)
Bakeren:
Hei! Speltbrød er en liten nisje hos oss - jeg beklager at våre bakeassistenter ikke kunne svare deg. I Theresesgate baker de bare speltbrød uten gjær. Det brødet du kjøpte kan du trygt spise :)
Vi har en variant med gjær i de andre bakeverkstedene også - men den ser helt anderledes ut (mye lysere). Alt er mulig på disse små kjøkkenmaskinene - og dersom du eksperimenterer litt og prøver deg frem med bakepulver el.l. er jeg sikker på at du får til et bra produkt ja. Om du vil gi deg i kast med bakeferment og surdeig er jeg litt usikker på om brødbakemaskiner gjør nytten.
Kunde:
Hei Bakeren! Lurer veldig på om jeg kan erstatte hvetemel med sammalt / siktet speltmel i pizzadeig, boller, muffins og andre bakverk. Hadde vært takknemlig for noen oppskrifter.
Bakeren:
Hei! Det er fult mulig å erstatte vanlig hvetemel med spelt. Spelt oppfører seg litt anderledes enn vanlig mel - men det er bare å være tålmodig og kritisk mhp å tilsette mel utover oppskriften :) Sammalt mel er langt mer næringsrikt enn siktet - generelt. Dette gjelder også spelt. En viss andel sammalt mel vil mao alltid gi et mer næringsrikt bakverk enn rent siktet bakverk.
Kunde:
Hei, har bakt noen brød et par ganger nå og fått samme resultat, altså de hever seg lite- dermed er de litt rå, bløt midt i.Jeg lager 3 brød med 1 liter skummet kulturmelk, 1/2 dl olje,3 dl app.juice og 3 dl vann...+ litt søtt. Det tørre er en balnding av havregryn, sammalt rug,emmer, grovspelt o.l. Setter deigen kvelden i forveien med alt det grove og nesten all vesken og lar den bløte deigen stå over natten. Dagen etter tilsetter jeg ca 2-3 dl varmlunken veske med 1 s salt og ca 1 pk fint speltmel. Dette har fungert helt fint tidligere, da hevet deigen seg til det dobbelte. Men etter at jeg prøvde nytt mel som heter emmer finmalt istedefor siktet spelt, så ville den ikke heve seg mye og deigen blir mer hard. Og selv om jeg har lang steketid, opp mot 2 timer og steker de uten former på slutten, så blir de ikke helt gjennomstekte. Har du noen råd til meg, blir jeg kjempetakknemlig.....:o)
Bakeren:
Hei! Emmer oppfører seg ganske forskjellig og er et helt annet mel enn spelt. Spelt er rimelig likt på hvete ift emmer. Så jeg ville forsøkt å blande ut emmer med 40% spelt siktet som en start. Lykke til!
Kunde:
Spelt? hva er så bra med det? skal dere begynne å selge speltbrød på nk fast på nyåret?
Bakeren:
Spelt er en gammel hvetesort som ikke har gjennomgått den spesialiseringen som andre hvetesorter har gjennomgått. Dette fører til at næringsverdien pr kg blir høyere av spelt enn tilsvarende vanlig hvete. Mange mennesker med hveteintoleranse kan spise spelt. Spelt fikk sitt oppsving i Norge etter at Blodtypedietten kom for fullt for noen år siden.
På Godt Brød lager vi flere typer speltbrød - sjekk med bakeren neste gang du er innom.
Kunde:
Hei. Hva er fordelen med spelt mel i forhold til vanlig mel? Er det sunnere? I så fall hvorfor? Er det mer proteiner i spelt mel? Samme spørsmål til økologisk dyrket mel. Er det sunnere enn vanlig mel?
Bakeren:
Hei! Det er mange forskejller på spelt og hvete - den viktigste er at det er mer protein - og at proteinet har en oppbygning som gjør det lettere fordøyelig / nedbrytbart for mennesker. For de fleste mennesker vil spelt fremstå som sunnere og lettere fordøyelig enn hvanlig hvete.
Kunde:
Hva inneholder spelt brødet uten gjær og hvordan bakes det? Samme spørsmålet til risbrødet.
Bakeren:
Hei! Speltbrød uten gjær er bakt på speltmel enten hevet på surdeig (melkesyrebakterier og naturlig bakteriekultur fra speltmelet) eller bakeferment (en slags surdeig der starerkulturen er basert på ertemel, sammalt hvete og honning). Hveterisbrødet er bakt på brun ris og sammalt hvetemel og vann. Hevetid 12-14 timer. Det er en spontanheving der kun kornets medfødte gjærsporer og melkesyrebakterier danner hevegrunnlaget. En svært enkel form for bakverk. Men holdbart og saftig!
Kunde:
Hei! Hva er fordelen med spelt mel i forhold til vanlig mel? Er det sunnere? I så fall hvorfor? Er det mer proteiner i spelt mel? Samme spørsmål til økologisk dyrket mel. Er det sunnere enn vanlig mel?
Bakeren:
Hei! Speltmel er (for de fleste mennesker) sunnere - fordi det inneholder mer og flere viktige mineraler og vitaminer - samt at glutenet i spelt er bygget opp på en bedre måte for menneskenes fordøyelse. Kort sagt er spelt-gluten lettere fordøyelig enn hvetegluten. Hovedsakelig pga større andel gliadin i speltgluten. Man bør derfor sjekke innholdsfortegnelsen på speltbrødet som kan kjøpes andre steder enn Godt Brød,- det kan være tilsatt gluten (hvetegluten) som ekstra bestanddel - og da er det ikke noe poeng å kjøpe / spise det. Ta heller en loff uten ekstra tilsatt gluten ;)
Kunde:
Hei, hva er innholdet i deres hirse spelt brød ?
Bakeren:
Hei! Spelt og hirse + litt salt og surdeig fra sist vi bakte.
Kunde:
Hei! Skal for tiden holde meg unna bl.a. hvete, rug, bygg, sukker, gjær, melkeprodukter pga. matintoleranse. Bruker derfor endel spelt istedet. Ser at dere har speltbrød. Vet du omtrent hvor mye gjær det er per brød, og hva veier dette speltbrødet?
Bakeren:
I Oslo baker vi et rent speltbrød uten gjær overhode. Det er hevet på bakeferment (en slags surdeig - men mye mildere på smak enn vanlig surdeig). Det veier i underkant av 800 gr ferdig stekt.
Kunde:
Har dere brød, rundstykker, lomper laget på 100 % spelt mel ?
Bakeren:
Hei! Brød og rundstykker ja - ikke lomper ;)
Kunde:
Kjære bakeren:) har bakt mitt første speltbrød, og det var en merkelig affære. fant en oppskrift på Helios, og der var det angitt såpass stor veskemengde at det liknet mer en vaffelrøre enn en brøddeig...masse mel, sukking, steking og venting senere så var brødet klart til å spises. jeg oppdaget da, til tross for nedkortet steking, at skorpen på brødet egnet seg mer som slagvåpen enn for konsumering. jeg måtte rett og slett bruke hard makt for å få skjært igjennom....brødet var forsåvidt ganske godt, så jeg lurer på om det er noen lure grep jeg kan gjøre for å få en mer spisevennlig skorpe?
Bakeren:
Hei! Speltmel suger generelt mer vann enn vanlig mel,- derfor er det viktig at deigen er løsere enn til vanlige brød - men en oppskrift skal alltid brukes som en veiledning (kan også funke som en villedning ;). I gamle dager sto det alltid i oppskriftene at du skulle holde litt av melet tilbake til utbaking - da var væskemengdene som regel litt knappe - slik at dersom du bare bandet alt i en engang bel det ofte harde kompakte deiger. I speltbaking er det viktig å ha nok vann - derfor dine erfaringer med Helios-oppskriften.
Skorpen blir hard og grusom om du bruker varmluftsovn, laaaang steketid el.l. I ditt tilfelle vil jeg anbefale at du legger et lokk eller et stekebrett/-plate oppå brødformene når du steiker brødene. (om du ikke brukte former i ditt første eksperiment bør du forsøke det nå). Det kan hende at angitt temperatur og steketid i oppskriften ikke stemmer for din ovn. Forsøk med 200°C i 50-60 minutter (ved grove brød - fint mel: 10-15 minutter kortere tid og 10-15° høyere temperatur.)
Kunde:
Hei! Jeg er veldig sunn og er på slankeren. Men jeg ELSKER fremdeles brødene deres, jeg har bare snudd kostholdet på hodet for å gå ned i vekt:) Spiser ikke poteter, melprodukter, brød, knekkebrød, pasta. Mye pga. at mel er som lim for kroppen og kroppen skal ikke ha disse tingene sier mange leger. Genetisk sett har ikke fordøyelsen forandra seg no særli på 40.000 år, dvs. at man ikke skal putte i seg ris, poteter, brød, pasta. Er da speltprodukter bra for kroppen er mitt spørsmål, kan jeg spise det med god samvittighet? Og hvor mye karbohydrater er det gjennomsnittlig i 100gram speltbrød/pasta. Takk for svar
Bakeren:
Hei! Ikke glem å spise litt og ofte da når du er på slankeren ;) Spelt er ikke eldre enn jordbruket vårt - en 2-4000 år, men 40 000 år er veldig lenge side.Det er typen karbohydrater og proteiner som er unikt med spelt, ikke at det er spesielt lite av dem i spelt. Du kan ganske sikkert spise spelt med god samvittighet - om du ikke føler ubehag / reagerer på spelt som du reagerer på hvete / lyst mel. Forutsatt at du ikke har fått diagostisert deg selv for en allergi eller inntolleranse. Den generelle oppfatning i dag er at speltprodukter i alle fall ikke er mer skadelige enn std hvete produkter. Tvert i mot.
Kunde:
Har prøvd å bake brød med speltmel. (sammalt spelt). Bruker gjær og litt appelsinjuice. Men brødene blir råe inni hver gang. Snart gir jeg opp. Hva gjør jeg galt ?
Bakeren:
Hei! Det er viktig å steke lenge nok på rett temperatur – ift brødets størrelse. Dvs at et rent sammalt brød på +/- en kilo bør få en time i ovnen på 200 grader.
Kunde:
Hei, og takk for flott spalte! Jeg har blitt inspirert til å bake speltbrød selv men har brødbakemaskin. Hvordan vil dette fungere mhp steketid, elting ol? Er det noen minstemengde av melet som må være speltmel i forhold til resten, kan man feks blande havregryn, speltmel av ulike slag og rugmel? På forhånd takk for svar.
Bakeren:
Hei! En brødbakemaskin vil nok funke fint det - det kommer an på om den har std programmer - eller om du kan justere stekingen selv (tid og temperatur) Generelt må rene speltdeiger være litt løsere enn vanlige deiger (mer væske). Med en gang du blander inn havregyn el.l. så blir det enda mer fuktighe som suges opp i deigen. Prøv deg frem med en og en endring - så blir det sikkert gode greier!
Kunde:
Jeg bruker spelt,bio gjør, lar det heve i 8 timer + , men synes brødet ikke hever nok under steking. Skal jeg la det heve noe før jeg setter det ovnen?
Bakeren:
Forsøk med litt varmere deig, ev. noe mer heving før det går i ovnen. Kanskje noe mer gjær?
Kunde:
Hei Baker;) Hvorfor har dere ikke speltbrød uten bakeferment. dette inneholder jo hvete.. er ikke det litt juks.. Dere burde ha et speltbrød uten hvete i det hele tatt... Det finnes jo de som har det..
Bakeren:
De hvetemengdene som er i brødet etter bakefermentet er ikke målbare ;) Bakeferment er kun en starter av denne heveprosessen. I motsetning til det som kalles speltbrød mange andre steder (som egentlig er brød med speltmel..) inneholder speltbrødet vårt kun speltmel og ev. hirse. Med mindre du er hyperallergisk for hvete skal våre speltbrød/rundstykker være å anbefale for deg!
Kunde:
Hei baker'n ! Kan jeg få spørre deg om du har oppskrift på spelt knekkebrød?
Bakeren:
Hei! Jeg har nok ikke noen oppskrift på slikt - men om du søker på nettet etter spelt eller dinkel knekkebrød og oppskrift finner du mye gode saker :)
Kunde:
Jeg baker knekkebrød av spelt men har bare en gammel stikk-kjevle. Må nå kjøpe meg en ny, men finner det ikke i salg noen steder. Vet dere om hvor en kan få kjøpt stikk-kjevle, butikk el. internett. Har vanlig rutet kjevle, men den gjør ikke samme nytten, egner seg best til flatbrød synes jeg.
Bakeren:
Hei! Til Bords-butikkene burde kunne skaffe deg dette - spør etter butikksjefen når du er innom - og be dem sjekke med Culina - det er en av våre grossister på bakeutstyr.
Gjest: Spelt? Hva er så bra med det? skal dere begynne å selge speltbrød på Korskirken fast på nyåret?
Bakeren: Spelt er en gammel hvetesort som ikke har gjennomgått den spesialiseringen som andre hvetesorter har gjennomgått. Dette fører til at næringsverdien pr kg blir høyere av spelt enn tilsvarende vanlig hvete. Mange mennesker med hveteintoleranse kan spise spelt. Spelt fikk sitt oppsving i Norge etter at Blodtypedietten kom for fullt for noen år siden. På Godt Brød lager vi flere typer speltbrød - sjekk med bakeren neste gang du er innom.
Kunde:
Jeg baker mye speltbrød, lar gjerne deigne stå over natta og knar den flere ganger før jeg setter de i form, så rett i oven der jeg stater oppvarm (vanlig stekeovn) til 50 grader i 15 minutter, deretter ca. 180 grader i 75 minutter. Brøene sprekker ofte, hvordan unngår jeg det?
Bakeren:
Hei! Det er som regel kald deig og kald luft somgjør at deigen sprekker - kombinert med at det tar for lang tid å få varmet opp deigen fra ovnen. Enten må du forsøke å få høyere temeperatur på deigen - eller du kan forsøke deg med varmere ovn til å begynne med.
Kunde:
Hvordan blir det med lapper og vaffler laget på spelt?
Bakeren:
Vaffler, lapper og pannekaker blir myke og saftige av å bli bakt med speltmel. Bruk en blanding av sammalt og siktet - ha gjerne i litt havregryn også - da blir det noe godt å tygge på! Dersom du vil ha spør vaffler - er spelt IKKE tingen.
Kunde:
Kjøper speltmelsbrødet,fra Mester bakeren. Lurer på hvorfor vekten er liten, fordi når jeg baker selv av råvarer kjøpt på helsekost butikk,veier betydligere mere. Synes den Køpte varianten er lettere å fordøye...Må mitt bakte brød( bruker 5 gr. gjær på to brød)være så tett
Bakeren:
Hei! Hvorfor Mesterbakeren sitt speltbrød er som det er får du nesten spørre dem om - men bakeriene velger selv fritt hvor mye et brød skal veie i Norge - og industribakerne velger da ofte høyt volum og lav vekt fordi dette gir øket betalingsvillighet (store brød selger bedre enn smp... som et prinsipp) og så blir det billigere for dem - det går mindre mel.. og da blir det bedre butikk for Mesterbakeren. Du kan også få luftigere brød - men må da vurdere liggetider, gjærmengder og deigtemperatur. Med litt løsere deig enn oppskriften sier (litt mer vann) og god temperatur får du et luftigere brød. Det er også viktig hvor mye grovt mel som er i din deig ift Mesterbakerens resept.