Kunde:
Kjære bakeren:) har bakt mitt første speltbrød, og det var en merkelig affære. fant en oppskrift på Helios, og der var det angitt såpass stor veskemengde at det liknet mer en vaffelrøre enn en brøddeig...masse mel, sukking, steking og venting senere så var brødet klart til å spises. jeg oppdaget da, til tross for nedkortet steking, at skorpen på brødet egnet seg mer som slagvåpen enn for konsumering. jeg måtte rett og slett bruke hard makt for å få skjært igjennom....brødet var forsåvidt ganske godt, så jeg lurer på om det er noen lure grep jeg kan gjøre for å få en mer spisevennlig skorpe?
Bakeren:
Hei! Speltmel suger generelt mer vann enn vanlig mel,- derfor er det viktig at deigen er løsere enn til vanlige brød - men en oppskrift skal alltid brukes som en veiledning (kan også funke som en villedning ;). I gamle dager sto det alltid i oppskriftene at du skulle holde litt av melet tilbake til utbaking - da var væskemengdene som regel litt knappe - slik at dersom du bare bandet alt i en engang bel det ofte harde kompakte deiger. I speltbaking er det viktig å ha nok vann - derfor dine erfaringer med Helios-oppskriften.
Skorpen blir hard og grusom om du bruker varmluftsovn, laaaang steketid el.l. I ditt tilfelle vil jeg anbefale at du legger et lokk eller et stekebrett/-plate oppå brødformene når du steiker brødene. (om du ikke brukte former i ditt første eksperiment bør du forsøke det nå). Det kan hende at angitt temperatur og steketid i oppskriften ikke stemmer for din ovn. Forsøk med 200°C i 50-60 minutter (ved grove brød - fint mel: 10-15 minutter kortere tid og 10-15° høyere temperatur.)