Kunde:
Heisann. Jeg lurer på om jeg kan bruke spelt i bolledeig i stedet for hvete. Hva bør jeg ta hensyn til da? Må jeg bruke mindre væske for eksempel. Jeg har også melkeintoleranse så jeg bruker ikke melk. Jeg bruker noe som kalles havredrikk. Er det noe jeg mister når jeg ikke bruker melk? og i så fall, kan jeg erstatte det med noe annet?
Bakeren:
Hei! Om du velger å benytte siktet spelt i bollene dine - blir nok deigen litt anderledes å ta i - og du må ikke lage deigen for hard! Hvor mye spelt som går i deigen i forhold til vanlig siktet hvete kommer an på vanninnholdet i speltmelet. Forsøk deg frem :) Om du lurer på om havredrikk gir andre baketekniske egenskaper i deigen enn smør / margarin vet jeg ikke det. Men det går fint å bake boller på vann og solsikkeolje eller rapsolje (velg de deodoriserte oljene - de setter ikke så mye smak på bakverket) - det gjør vi! Husk bare å tilsett salt tilsvarende det du taper ved ikke å bruke smør. Når det gjelder de ernæringsmessige aspektene ved å droppe melk tviler jeg på at du vil merke noe negativt der - bare du sørger for å benytte deg av en alternativ kalsiumkilde - som sesamfrø med skall.