Kunde:
Hei. Jeg tåler ikke melk og gjær, og kroppen min trives aller best når jeg unngår de fleste typer mel og sukker. Jeg lurer på hvordan jeg kan lage brød uten bakepulver? Hvor mye bakepulver (teskje, ikke gram) pr. kg mel? Forskjell på mengde bakepulver om det er grovt eller fint mel? Skal væsken være lunken? skal deigen forheves / heves? Hvor lang steketid? hvor høy steketemperatur? Bør det stekes i midten eller nede i ovnen? Skal deigen være løs eller fast? Jeg blir aldri mett av brød / speltbrød, så jeg spiser for mye og blir veldig slapp. Og uansett er jeg sulten igjen/føler behov for ''noe'' etter en halvtime/time. Unntatt er rugbrød uten hvete/sammalt hvete, da er jeg mett etter 2-3 brødskiver, og sulten/puttebehovet holder seg unna 2-3 timer. Havregryn gir samme effekt. Men så har jeg lyst på ''vanlig'' brød av og til, så nå vil jeg prøve å lage brød av maismel, havremel og bakepulver. Men vet ikke helt om det passer sammen (og om det vil henge sammen?) og hvor mye væske / olje / margarin som skal til, og hvilken væske som vil gi det beste resultatet. Tenkte å tilsette fiberhusk og ev. fibrex også. Jeg har gått ned 20 kg. fordi jeg ikke finner mat som jeg kan spise. I sommerferien var jeg flink å lage og spise sunn mat, men nå har jeg det så hektisk med jobb osv. at det ikke blir tid. Jeg begynner å bli deprimert og fortvilet, og tyr ofte til brus og potetgull som erstatning fordi jeg er ofte ''på farta'' og ikke har enkel tilgang på den maten jeg trenger. Kan du hjelpe meg? Takknemlig og desperat : )
Bakeren:
Hei! Alle våre brød er uten melk. Vi har flere brød uten gjær også. Dansk rug er kanskje et alternativ dersom hvete ikke er bra for deg. Generelt er det ikke så vanskelig å bake brød med bakepulver - tilsett ca 30gr BakePulver pr. liter deigvæske. Bland en deig som har samme konsistens som havregrøt. Stekes en liten time på ca 200 grader. Hvor det skal stå i ovnen vil variere med tykkelse / str på brødene. Tykkelsen spiller også inn på steketiden. Dess tykkere brød dess lengre steketid. Fibrex o.l. fibre virker også bra for metthetsfølelsen.
Kunde:
Vi har en 4åring som har intoleranse mot kumelk,havre og hvete og sesamfrø, gjær, poteter og eggehvite. Har dere noen fine oppskrifter på brød, boller og andre bakevarer? Vet jeg kan bruke rug, og regner også med at jeg kan bruke spelt(eller inneholder den hvete) Takk for hjelp.
Bakeren:
Hei! Trolig kan du bruke spelt ja - det er en gammel hvetetype - og den tolereres av mange osm har hveteintoleranse. Forsøk deg frem forsiktig! Boller og brød på spelt er gode saker,- ellers blir det flatbrød og lefse på bygg og ev. rug. Du kan heve spelt på bakeferment / surdeig - oppskrift får du i helsekostforretningene som selger speltmel og bakeferment. Det er en litt lengre bakeprosess - men smaken blir desto rikere og fyldigere - og næringsinnholdet blir et helt annet :) Det er viktig å satse litt når du går i gang med langtidsdeiger - begynn en kveld - fortsette neste morgen og avslutt kvelden derpå. Du justerer aktiviteten i deigen med væsketemperatur og romtemperatur. Lav temperatur (5-15 grader) = lang tid, høy temperatur (25-40 grader) = kortere tid.
Kunde:
Hei. Jeg lurte på om det er mulig å få tak i brød hos dere som er fritt for melk, gluten, gjær og sukker? Jeg må holde meg unna dette på grunn av matintoleranser og candida.
Bakeren:
Hei! Ja - du kan bestille glutenfritt brød på bakepulver - da skal du komme rimelig godt ut av det :)
Kunde:
Hei! Jeg skal spise brød uten sukker og uten gjær. Har bakt selv, men ønsker å kjøpe hvis dere har. Jeg bor på Steinkjer så de må sendes til meg eller en butikk her. Går det an?
Bakeren:
Hei! Godt Brød i Thomas i Trondhjem baker sikkert risbrød eller firkornbrød på bestilling (såkalt spontanhevede brød uten sukker (ingen av våre brød inneholder sukker) og gjær. Ev. kan du forsøke deg på DanskRug eller spelthirse-brød.
Kunde:
Jeg lurer på om dere baker brød uten gjær og sukker, og om dere eventuelt kan sende slike brød ved bestilling.
Bakeren:
Hei! Joda vi baker uten gjær og sukker: dansk rug (surdeig), Risbrød (sammalthvete, vann og naturris) firkornsbrød. Vi har p.t. ikke noe system for å sende - men om du ringer ditt nærmeste bakeverksted - kan ordne med forsendelse - slike brød er mer holdbare enn vanlige gjær-hevete brød.
Kunde:
Hei! Jeg bor i Førde i Sogn og Fjordane og her har dere dessverre ikke bakeri, men jeg handler ofte i Bergen, det er bare det at det er 3,5 t unna. Jeg har Cøliaki og må ha glutenfrie produkter. Det jeg lurer på er at jeg forgjeves baker brød og brownies, men jeg får det ikke til, det blir tørt og smuldrer opp. Deres produkter er topp! Er det mulig å få oppskrift av dere til hjemmebruk eller noen veldig, veldig gode råd. Ville være veldig takknemlig for svar og hjelp!
Bakeren:
Hei! Stort sett handler saftige gode glutenfrie produkter mest om deig og steking :) Som regel lage man for harde deiger og steker dem for lenge eller ved for h=F8y temperatur :( Hvilke oppskrifter bruker du?
Kunde:
Hei! Jeg har Candida symptomer, og vil prøve å unngå gjær. foretrekker spelt i baking generelt, sammen med soyamel og hvetekim. har bakt flotte brød hittil, men nå skal jeg altså prøve å kutte med gjæren. 1) hva tror du om scones på speltmel (sammalt/siktet)? noen tips til bakingen på egenhånd? 2) baker dere risbrødet på alle Godt Brød butikkene i Oslo? 3) hvilke evt andre brød vil du anbefale (fra deres sortiment, så klart) dersom det viser seg at jeg har candida?
Bakeren:
Hei! Scones på grovt mel / spelt er en fin ting - funker bra - bare husk å bruke mindre mel enn oppskriften sier om du ikke finner oppskrift på grove scones. Kli og fiber suger mer vann i deiger med grovt mel. Risbrød er p.t. ikke std. på våre bakeverksteder - men du kan avtale med bakerne - så lager de til deg :) Antar at du kan spise både dansk rug, speltbrød (bakeferment eller surdeig) og firkronsbrød om du skulle ende opp med candida-diagnose.
Kunde:
Hei, går på diett og trodde jeg skulle klare meg uten brød - det gjør jeg ikke. Etter en uke er jeg mildt sagt lei av knekkebrød.Jeg skal ikke ha gjær, melk, sukker, hvete, havre.De brune rugbrødene synes jeg ikke er gode i det hele tatt, de er altfor søte. Kan dere hjelpe en desperat ?
Bakeren:
Hei! Våre Danske Rugbrød er ikke søte - men litt kompakte. De gir nok den beste brødopplevelsen for deg hos oss. Om du tåler spelt lager vi rene speltbrød uten gjær, sukker og melk.
Kunde:
Hei! Her i familien har vi både hveteallergi,melkeallergi og intoleranse mot industrielt sukker. Ikke enkelt å finne hverdagsbakevarer - og heller ikke kosemat å kjøpe ferdig. Kanskje dere har noe?
Bakeren:
Hei! Dersom alle tre intoleransene / allergiene forekommer hos alle - er det ikke lett. Men vi benytter ikke industrielt sukker (høyraffinert hvitt sukker) i vår produksjon overhode. Melk er det bare i eggekremen og sjokoladen i brownien. Vi har en del glutenfrie produkter (nøttekaker og brownie) som er søte og gode.
Hei bakern,
Jeg lurer på hvilke av deres produkter som passer i forhold til lav FODMAP-dietten?
Jeg har lest en del på nettet, men blir ikke helt klok.
Takknemlig for svar.
Annika.
Hei Annika!
Lav FODMAP-dietten er en diett hvor man spiser mindre av noen karbohydrater som i liten eller ingen grad blir tatt opp i tarmen. Avhengig av blant annet gener og andre sykdommer tolererer man ulike FODMAPs i ulik grad, og dietten tilpasses derfor etter egen toleranse. Vi har blant annet et speltbrød som er laget på 100% spelt og et glutenfritt brød, og begge egner seg godt. Knekkebrødet vårt er også kjempegodt! Vil du ha påsmurt har vi flere dressinger som passer og du kan få påsmurte skiver av nevnte brød/knekkebrød eller vi kan lage en deilig salat. Hvis du vil ha noe søtt har vi deilige nøttekaker, og hvis du tåler laktose kan du også prøve vår fantastiske brownie :) Hilsen Camilla, klinisk ernæringsfysiolog
Kunde:
Hei! Jeg har allergi for gjær, havre, hvete og gluten. Ja, samt melk og egg. Jeg forsøker å finne oppskrift på et brød, men leter forgjeves synes det. Har dere noen anelse på hvor jeg kan finne en slik oppskrift? Eller har dere et brød hos dere som er å få kjøpt som ikke inneholder noe av de nevnte produktene ovenfor? Ellers vil jeg bare takke for at det finnes noen som tar hensyn til folk med matallergi også. Stå på! :)
Bakeren:
Hei! Ja det er håp :) - og du er ikke alene,- bare ikke som alle andre! Alle våre brød er uten egg og melk. Vi har en del varianter uten gjær også. Når det gjelder gluten er det kun en variant med gjær. Vi kan bake denne med bakepulver på bestilling. Forøvrig er det forskjellige årsaker til allergi - og om du ikke har cøliaki kan det hende speltbrød på surdeig er en mulighet for deg. Rugbrød uten gjær har vi også.
Kunde:
Hei! Har nettopp tatt matintoleranse test og det ble ganske mye jeg ikke kunne spise... Det verste blir egentlig brød. Lurer egentlig fælt på hvordan jeg skal klare å bake ett som smaker godt... Det viste seg at jeg har intoleranse for melk, hvetemel, rug, bygg, spelt, mandler... Har du noe tips? På forhånd takk!!
Bakeren:
Mange som har det slik :( - Et glutenfritt brød uten melk, egg og nøtter. Det finnes ferdigmikser i butikken - vi lager også et glutenfritt brød uten melk, gluten (hvete, spelt, rug), bygg og nøtter av noe slag.
Kunde:
Hva har dere som er glutenfritt? og hvor eventuelt finner jeg det?
Bakeren:
Hei! Vi har glutenfrie brød - som bakes på bestilling på faste dager - avhengig av hvilke bakeverksted du handler i. Nøttekakene er også uten gluten, og brownien vår også.
Kunde:
Hei, jeg er plaget med matallergi og tåler ikke gjær eller hvetemel. Jeg baker derfor brød av spelt og bruker bakepulver som hevingsmiddel. Dette fungerer rimelig godt, men de kan ofte bli litt smuldrete. Er det noe man kan tilsette melet slik at det blir lettere å bake med? (Jeg har hørt rykter om at det finnest noe man kan tilsette i deigen slik at den blir mer seig, og mer lik en gjærdeig av hvetemel.)
Bakeren:
Hei! Dersom du rører / elter spelten 4-6 minutter blir det seigt og fint. Du kan jo forsøke deg på surdeigsbaking - det er ofte mennesker som ikke skal ha industrigjær - tåler surdeig.
Kunde:
Hei! På grunn av allergi skal jeg ikke spise gjær, sukker, rugprodukter eller surdeigsbrød. For meg blir hverdagen svært vanskelig, da jeg elsker brød - særs de grove fulle av frø! :) Mitt spm blir dermed, kan du gi meg en oppskrift og fremgangsmåte på et brød/rundstykker med frø jeg kan bake? Jeg skal også være forsiktig med hvetemel, er speltmel okei da - til all bakst? Håper på positivt svar :))
Bakeren:
Hei! Svaret er bakepulver. Da må du huske på å holde deigen litt bløtere enn vanlig - husk at sammalt mel og frø suger vann. Det er ikke nødvendig med liggetid for hevingen - bare bland alt sammen og øs det i form - litt stiv kakerøre-konsistens er OK. Stekes på 220 grader til det er ferdig (bruk steketermometer for å måle kjernetemperaturen; når den er over 87 grader er brødet ferdig..) Spelt, emmer og enkorn kan du nok bruke - sammen med bygg og havre. Forsøk deg frem med ett og ett salg du - så er du sikker på hva du gjør og registrerer hva som skjer (eller ikke skjer ;)
Kunde:
Hva slags brød inneholder minst protein? Folk med parkinsons sykdom skal ikke spise for mye proteiner, og vi lurer derfor på hva slags brød som er å anbefale.
Bakeren:
Hei! Havre og bygg har ingen / små mengder protein. Dersom du skal velge et brød som er gunstig for en med parkinson - er det nyttig å gå litt i dybden på HVA det er med protein pasienten ikke skal ha. Proteiner finnes det mange av - og f.eks. så er det ganske stor forskjell (ernæringsmessig) på proteinoppbyggingen i en vanlig hvetesort og en speltsort. Godt Brøds Grovbrød og Danske rug vil nok gjøre susen.
Kunde:
Hei du. Kan ikke så mye om baking..men lurer på en ting.. Jeg skal helst ikke spise verken hvete eller rug..eller sukker..og da gjenstår d ikke så mye brød-mat.. Har du noen tips..? Det er en type diett jeg prøver pga av reumatoid atritt..som er ganske kjipt å få i en alder av 29..:( Men verdt å prøve ut dietten..men vanskelig å finne brød-mat å spise.
Bakeren:
Hei! Spørsmålet er om du kan spise spelt. Om så er det bare å bake vanlig husmorbrød med spelt i stede for hvetemel - og dropp sukkeret. På Godt Brød baker vi alle brød uten sukker og melk. Det blir godt selvom :) Om du ikke tåler spelt - må du bake av ris, hirse, bygg, havre og ev. mais. Da blir det nok rimelig tunge saker. Bland en tjukk grøt og hell i form - om du kan bruke gjær - må du ha oppi litt byggmalt el.l. slik at det blir fart i gjæren. Så er det bare å la det heve og steke på lav varme (180-200grader) i 1-1,5 timer. Om du steker under lokk blir det ikke så hard skorpe og brødet blir saftigere. Bruk omtrent like deler havre, mais og ris, litt mindre bygg. Husk salt! Lykke til.
Kunde:
Jeg tåler ikke gluten, hvete, melk og sukker, ikke gjær heller. Så nå prøver jeg ut baking med bakepulver og alternative mel-sorter; quinoa-mel, amaranth-mel, samt bokhvete og ris-mel. Jeg har da prøvd å blande alle disse mel-sortene sammen og lage scones med egg og bakepulver og vann. Og tilsette litt sesamfrø og solsikkekjerner. Men scones'ene hever ikke så mye under steketiden, og jeg lurer på om alle disse melsortene egentlig egner seg til å blandes sammen? skal deigen forheve\heve før de settes i ovnen når man bruker bakepulver og egg? Er det noen av de nevnte melsortene som trenger lang hevetid? hvordan skal konsistensen på deigen være? har du noen tips og eventuelt forslag til oppskrifter?
Bakeren:
Skal du forske på nye meltyper - bruk ett og ett slag av gangen og blan sammen to og to etterpå. Konsistensen på bakepulverhevede masser bør være som grøt - ikke hardere,- heller bløtere.
Kunde:
Hei! Min datter har fått påvist matintoleranse: reagerer på hvete og spelt, melkeprodukter og egg. Tips om brød hun kan spise?
Bakeren:
Hei! Dansk rug og våre glutenfrie produkter (brød, nøttekaker og brownie ;)
Kunde:
Hei :-) i forbindelse med å bli kvitt en del matvareallergier jeg lider under, skal jeg ta en kur som utestenger hovedsakelig sukker og gjær. i tillegg produkter jeg ikke tåler, det er hvete, kumelk og melkeproduker. fungerer greit med soja. nå har jeg store problemer med å finne en baker som tilbyr brød som er bakt uten gjær (greit med bakepulver). gjør dere det? eller har dere evtl noen oppskrifter jeg kunne bruke for å bake selv?? jeg har testet ett, men broedet falt fra hverandre og var egentlig bare mel.... begynner å bli litt fortvilet siden bare knekkebroed er ikke noe særlig.....
Bakeren:
Hei! Vi baker brød på surdeig og spontanheving - noe man ofte kan spise når man ikke skal ha gjær. Dansk rug, speltsurdeig og risbrød / firkornbrød er våre gjærfrie varianter. Dessuten kan du be om å få de fleste brødene våre bakt på bakepulver - men da må du bestille en serie på 10 brød eller mer.
Kunde:
Hei. Jeg har matinntoleranse og lurer på om dere kan hjelpe meg til å få til et godt brød? Eller noe liknende? Det kan ikke inneholde: GLUTEN, HVETE, SPELT, RUG, BYGG, HIRSE, SESAMFRØ, NØTTER, SUKKER, GJÆR, MELK, EGG, SOYA.
Bakeren:
Hei! Dette er en utfordring ja - dette blir ikke brød som du nok helst ville hatt. Det blir lefse / pannekake eller knekkebrød. Havre, ris, mais, bokhvete og potetmel ser ut til å være på ja-listen din! (Lag den og heng den på veggen :) Lag lapper av disse ingrediensene - men rismelk i stede for ku- eller soyamelk. Du kan søte med lønnesirup og heve med bakepulver / natron. På flattbrød og knekkebrød er det lettere å konvertere en vanlig oppskrift.
Kunde:
Har to barn på 5 år og 2 1/2 år.-De spiser mye brød, men jeg føler at dagligvarebrødene med navn som Gråtassbrød, sabletannbrød etc. ikke gir mine barn nok næring. Hvilket brød anbefaler du for to små som nekter å spise brød med frø i. Selger dere noe som passer for oss? Kanskje noe med speltmel i, istedet for hvetemel? Ser frem til å handle på Godt Brød!
Bakeren:
Hei! Vi har en del barnevennlige brød ja: Grahamsbrød og dromedarbrød burde gå rett hjem. Det er også en god idé å ta med barna på frokost på Godt Brød en dag, og la dem se litt på bakeren og bakingen – da får de en konkret og spennende knagg å ”henge” brødet på – og vips har brødmåltidene en helt annen interesse :) Vi lager et speltbrød på gjær som også er barnevennlig mhp konsistens og kosthold.
Kunde:
Samboeren min har nøtte- allergi. Kan han spise produkter fra Godt brød?
Bakeren:
Det varierer litt fra bakeverksted til bakeverksted hvilke deiger som ikke inneholder spor av nøtter. Vi baker et valnøttbrød og et müslibrød/-rundstykke - men de har faste gryter og rekkefølger - slik at det alltid er noen produkter ( de som bakes FØR nøtteproduktene og de som bakes i gryter det ikke er nøttedeig i. Spør bakeren eller bakeassistentene i det bakeverkstedet du handler.
Kunde:
Jeg har lest litt på sidene her og synes det er veldig mye bra informasjon presentert på en flott måte!
Men jeg fikk presentert en liten nøtt for et par dager siden. Min kone fikk beskjed av legen om å unngå alle former av hvete. Ser at de fleste brødsorter her inneholder hvete i en eller annen form. Så derfor håper jeg dere hadde klart å grave frem en oppskrift f.eks. på rugbrød med surdeig som kan bakes helt uten hvetemel. Hun har ikke glutenallergi, men har fått beskjed om å holde seg klar hvetemel i en periode i hvert fall.
Vi bor midt inne i Brasil og har derfor vanskelig for å få tak i en del av de mer moderne melsorter etc. som en finner i Norge. Men rugmel, havremel, havreflak, byggmel, maismel, potetmel, maniok/cassavamel, nøtter i forskjellige former, linfrø, sesamfrø, solsikkefrø er ikke noe problem. Det rugmelet jeg har brukt mest når jeg baker her er sammalt. Vi kjøper det i en spesialbutikk for økologisk mel.
Skal etter hvert få satt opp steinovn til baking (det er både billig og ganske vanlig her), men må foreløpig holde meg til gassfyrt stekeovn. Det er en liten utfordring å bake i, men har etter hvert funnet ut av en del av triksene. Et problem kan være å få temperaturen lav nok. Så da kjører jeg evt. med døren på gløtt.
Jeg har steketermometer og kan gjerne bruke dette til brødbaking. Stemmer det at temp i brødet da bør ligge på 96-100 Celcius?
Takknemlig for gode forslag. Virker ikke som om matallergikere har det så enkelt her. Men samtidig kan nok det være fordi jeg ikke har helt oversikt over ting her. Folk her lager nesten all mat fra bunnen og av gode råvarer. Posesupper og gryteretter er ikke mulig å få tak i her. Og sauser brukes nesten ikke!
Bakeren:
Takk for hyggelig tilbakemelding! En konkret oppskrift er ikke så lett - ettersom fuktighetsinnholdet i rugmel kan variere ganske mye. Men det går ca 600gr rugmel på en liter vann. Så en veiledende oppskrift på et 100% rugbrød vil være:
800 gr surdeig (400 gr vann og 400 gr sammalt rug)
800 gr sammalt rug
1 ltr vann
300 gr kokte / klemte rugkjerner
2-3 ts salt
Blandes sammen, formes til brød. Legges i form med lokk og stekes 180-200 grader til kjernetemperaturen i brødet er over 85 grader. Da er brødet baketeknisk ferdig (stivelsen forklistret) Gassovn er flott å steke i - steinovn enda bedre. Bruk laveste varme.
Lykke til som baker i Brasil!
Kunde:
Hei jeg lurer på om dere har soya brød? Eller ett annet type brød som har under 10 karohydrater?
Bakeren:
Hei! Vi har ikke soya i brødene våre - det er hverken tradisjon for det i Norden,- eller ernæringsmessig spesielt gunstig. At vi baker økologisk gjør at soya som ingrediens i vårt bakeverksted ikke er spesielt egnet: soya var (sammen med mais) den første planten som ble forsøkt genmodifisert i komersiel målestokk på et tidlig stadium; dette har ført til at det er vanskelig / umulig å si om en soyaplante i dag har vært / er genmodifisert eller ikke. I økoligisk matproduksjon er det ikke tillatt med genmodifiserte planter. Vårt Grovbrød og vårt Danske Rugbrød er de to brødtypene med lavest innhold av karbohydrater og dermed med den laveste glykemiske indeksen.
Kunde:
Hei, tenkt å begynne å handle hos dere. har et spm. Jeg har soya-allergi og er VELDIG lei innholdsfortegnelser som inneholder vegetabilsk fett/ olje. Har dere brødmat med smør eller oljer som IKKE er soya?
Bakeren:
Hei! Vi bruker ikke soya i noe av vårt bakverk. Det er kun melkeallergikere som ber om soyamelk i kaffen sin..
Kunde:
Hei du. Kan ikke så mye om baking..men lurer på en ting.. Jeg skal helst ikke spise verken hvete eller rug..eller sukker..og da gjenstår d ikke så mye brød-mat.. Har du noen tips..? Det er en type diett jeg prøver pga av reumatoid atritt..som er ganske kjipt å få i en alder av 29..:( Men verdt å prøve ut dietten..men vanskelig å finne brød-mat å spise.
Bakeren:
Hei! Spørsmålet er om du kan spise spelt. Om så er det bare å bake vanlig husmorbrød med spelt i stede for hvetemel - og dropp sukkeret. På Godt Brød baker vi alle brød uten sukker og melk. Det blir godt selvom :) Om du ikke tåler spelt - må du bake av ris, hirse, bygg, havre og ev. mais. Da blir det nok rimelig tunge saker. Bland en tjukk grøt og hell i form - om du kan bruke gjær - må du ha oppi litt byggmalt el.l. slik at det blir fart i gjæren. Så er det bare å la det heve og steke på lav varme (180-200grader) i 1-1,5 timer. Om du steker under lokk blir det ikke så hard skorpe og brødet blir saftigere. Bruk omtrent like deler havre, mais og ris, litt mindre bygg. Husk salt! Lykke til.
Kunde:
Hei! jeg har lest gjennom en del av alle svarene du har gitt, men er fortsatt ikke sikker. pga sykdom tåler jeg ikke melk/eprodukter, egg, gluten (ikke hvetestivelse heller), sukker/produkter (som sirup og honning) og gjær (både tørr, fersk og bakepulver). jeg har lett verden rundt etter en oppskrift som kan minne om brød, men dessverre uten hell. jeg spaserte på verdensveven og snublet over svarene dine, og tenkte da at dette må jo være rett person! jeg venter i spenning. håper du kan hjelpe!
Bakeren:
Hei! Det er mulig å hjelpe deg med alt det du ber om - bortsett fra når det kommer til hevemiddel - at du ikke kan spise noe som er hevet med bakepulver gjør at jeg nok ikke kan hjelpe deg. Du kan jo forsøke å bake med natron.
Kunde:
Hei! Jeg har utvikla matintoleranse mot hvete og egg pga sjukdom. Derfor er jeg litt usikker på hvaslags bakverk jeg egentlig kan spise? Bare sånn for sikkerhets skyld er jeg ikke melk helt bra heller.
Bakeren:
Alt vårt bakverk er uten melk og egg. Hvete er det i mye av det vi har - men Dansk Rug inneholder kun rug, Glutenfrie produkter er OK. Dersom det er eksplisitt hvete du ikke tåler - kan du prøve deg på våre rene spelt-produkter også.
Kunde:
Hei! Jeg tror at jeg ikke tåler gjær og lurer på om dere har noen brød som ikke inneholder dette?
Bakeren:
Hei! Vi har generelt brød med mindre gjær enn det andre bakere bruker. I tillegg har vi brød bakt på surdeig (hvetesurdeig og dansk rug) som er uten gjær. Vi har speltbrød bakt på bakeferment som også er et brød uten tilsatt gjær. I tillegg har vi brød som er spontanhevet. Dette er brød bakt uten noe form for hevemidler. Mel og vann. Kort og godt. (risbrød og firkornsbrød). Generelt er det viktig at du får klarhet i hvorfor du ev. ikke tåler gjær. Gjær er en samlebetegnelse for svært mange typer gjærsopp - de fleste er spesielt følsomme / intolerante for den (de) industrigjæren som bakere bruker i dag. Det er 4-5 forskjellige typer som stort sett er varianter av samme familien. I surdeig og spontanhevet brød dyrkes kornets naturlige gjærsopp frem og hever brødet. Jeg har enda ikke truffet noen som ikke tåler disse gjærsoppene. Lykke til og vel møtt i bakeverkstedet!
Kunde:
Hei jeg har en sønn som skal være uten melk og hvete i en periode og lurte derfor på om dere selger brød uten disse produktene?
Bakeren:
Hei! Vi selger brød uten melk og hvetemel ja. Dansk rug og Speltbrød. Glutenfritt brød kan også kjøpes på utvalgte dager i våre bakeverksteder.
Kunde:
Hei! Jeg har nettopp blitt vegetarianer, og jeg lurte på om dere selger varer uten vanlig melk, egg, ost, honning o.l.?
Bakeren:
Hei! Alle våre brød, boller (unntatt de med eggekrem da) og rundstykker er uten melk, ost el.l. Osterundstykket har selvsagt ost oppå :) Det er mao bare å ete i vei på Godt Brød!