Kunde:
Hei! Jeg tror at jeg ikke tåler gjær og lurer på om dere har noen brød som ikke inneholder dette?
Bakeren:
Hei! Vi har generelt brød med mindre gjær enn det andre bakere bruker. I tillegg har vi brød bakt på surdeig (hvetesurdeig og dansk rug) som er uten gjær. Vi har speltbrød bakt på bakeferment som også er et brød uten tilsatt gjær. I tillegg har vi brød som er spontanhevet. Dette er brød bakt uten noe form for hevemidler. Mel og vann. Kort og godt. (risbrød og firkornsbrød). Generelt er det viktig at du får klarhet i hvorfor du ev. ikke tåler gjær. Gjær er en samlebetegnelse for svært mange typer gjærsopp - de fleste er spesielt følsomme / intolerante for den (de) industrigjæren som bakere bruker i dag. Det er 4-5 forskjellige typer som stort sett er varianter av samme familien. I surdeig og spontanhevet brød dyrkes kornets naturlige gjærsopp frem og hever brødet. Jeg har enda ikke truffet noen som ikke tåler disse gjærsoppene. Lykke til og vel møtt i bakeverkstedet!