Kunde:
Vi har en 4åring som har intoleranse mot kumelk,havre og hvete og sesamfrø, gjær, poteter og eggehvite. Har dere noen fine oppskrifter på brød, boller og andre bakevarer? Vet jeg kan bruke rug, og regner også med at jeg kan bruke spelt(eller inneholder den hvete) Takk for hjelp.
Bakeren:
Hei! Trolig kan du bruke spelt ja - det er en gammel hvetetype - og den tolereres av mange osm har hveteintoleranse. Forsøk deg frem forsiktig! Boller og brød på spelt er gode saker,- ellers blir det flatbrød og lefse på bygg og ev. rug. Du kan heve spelt på bakeferment / surdeig - oppskrift får du i helsekostforretningene som selger speltmel og bakeferment. Det er en litt lengre bakeprosess - men smaken blir desto rikere og fyldigere - og næringsinnholdet blir et helt annet :) Det er viktig å satse litt når du går i gang med langtidsdeiger - begynn en kveld - fortsette neste morgen og avslutt kvelden derpå. Du justerer aktiviteten i deigen med væsketemperatur og romtemperatur. Lav temperatur (5-15 grader) = lang tid, høy temperatur (25-40 grader) = kortere tid.