Kunde:
Hei. Lager dere glutenfri boller til fastelavn??
Bakeren:
Hei! Dessverre lager vi ikke glutenfrie fastelavnsboller i år - det har ikke lykkes oss å finne oppskrift på luftige nok glutenfrie boller.
Kunde:
Har dere grovt brød uten gluten, melk og soya? Og hvilke dager selger dere det eventuelt?
Bakeren:
Hei! Alle våre brød er uten melk og soya. Gluten derimot er det værre med. Men vi har ett glutenfritt brød som bakes på bestilling. Ring Godt Brød i Bogstadveien og be dem legge av et neste gang de baker det - så får du smake på det.
Kunde:
Hvordan kan jeg få glutenfritt brød til å henge sammen? (Uten å bruke salt). Vi har prøvd å bake med diverse Finax-melblandinger, samt Jyttemel, men brødene faller fra hverandre.
Bakeren:
Hei! Maisstivelse og risstivelse pleier å gjøre susen - men det viktigste er å ikke heve brødene for mye - det er ofte da det begynner å smule og gå fra hverandre.
Kunde:
Hei! Jeg har matintoleranse mot gluten, kumelk, gjær og eggehvite. Har du en brødoppskrift uten noen av overnevnte? Er lei av å riskjeks og skinke... :)
Bakeren:
Hei! Vi gir ikke ut oppskriftene - men det finnes mye bra glutenfrie bakemikser i handelen uten gluten, kumelk, gjær og eggehvite. Generelt så blir det ikke så mye brød uten noen form for protein - men emmer-brød f.eks. kan være verdt en test. Det blir nok mer kompakt enn loffen du fikk som liten hos bestemor ;) men du blir ikke syk av emmer!
Kunde:
Har ingen form for matalleregi selv men hadde besøk av en i helgen som har det, derfor kjøpte jeg gluten og melkefritt brød. Brødet smuldret opp allerede 1 dagen og var umulig å spise, spørsmålet er om brødet skal oppbevares anderledes enn andre brød eller om smuldring er helt vanlig ?
Bakeren:
Hei! Gluten er en del av proteinet i brødet. Protein er noe av det som får brød til å henge sammen - glutenfritt brød vil derfor smule lettere enn brød med gluten.
Kunde:
Hei lurte på om du hadde noen glutenfrie tips til brødbakemaskinen eller noen oppskrifter 500g/750G:) da dama har glutenalergi og brødna som vi prøver å lage av glutenfritt myøl ikke vil heve seg så mye
Bakeren:
Det kommer an på hvilken brødbakemaskin du har - men generelt er det mindre gang i glutenfritt brød enn annet - så det er bare å øke litt på gjærmengden (+30%) og prøve seg frem. Alternativt kan du jo bruke bakepulver i stedet og droppe hevetiden.
Kunde:
Hei! Hvilke ingredienser bruker dere i det glutenfrie brødet? Hvilke rutiner har dere for å forebygge forurensning av gluten i bakeriet?
Bakeren:
Vi bruker betefiber, maisstivelse, rismel og hvetestivelse (renset hvetemel) i våre glutenfrie brød. Vi oppbevarer glutenfrie råvarer i lukkede beholdere - og produserer glutenfrie brød når det ikke er annen baking i lokalene. I tillegg vaskes selvsagt alt utstyr og alle former før vi setter i gang. Når brødene er bakt blir de lagt på rene glutenfrie flater for avkjøling og siden pakket i plast.
Kunde:
I en del glutenfrie produkter er d hvetestivelse som en må unngå hvis en har intoleranse mot hvete...er d hvete stivelse i deres glutenfrie produkter
Bakeren:
Vi har hvetestivelse i våre glutenfrie brød og brownies - men nøttekakene er uten hvetestivelse.
Kunde:
Hva er betefiber som brukes i glutenfrie brød, og hvorfor brukes det?
Bakeren:
Betefiber er skallet på sukkerbeten - ikke sukker. Betefiber har flere gode egenskaper,- bl.a. høy andel kostfiber (ikke-fordøyelig fiber) og stor vannopptaksevne. Dette gjør det godt egnet som kostfibertilskudd i bakverk uten naturlig forekommende fiber. Fiber er viktig for fordøyelsen og tarmenes mulighet til å ta opp næringsstoffer fra maten vi spiser.
Kunde:
Fins det glutenfrie brød som er baka av mjøl som er NATURLEG FRI FOR GLUTEN? (RIS, MAIS, HIRSE,....
Bakeren:
Hei! Det går an å lage brød av Ris, Mais, Hirse, Havre og Bokhvete. Det blir lett litt formkakeaktig og minner ikke så mye om brød. Det er proteinet i brødet (gluten) som gir den karakteristiske brødkonsistensen.
Kunde:
Jeg har cøliaki å lurer på om dere har noen produkter som er uten gluten, melk tåler jeg heller ikke. Hva bruker dere av olje i brødene. Har dere brød som er bakt bare på spelt og vann ? Hilsen Mette
Bakeren:
Hei! Vårt glutenfrie brød og våre nøttekaker (og som regel vår brownie - spør bakeren i ditt bakeverksted) er glutenfrie og uten mel (ikke brownien da - sjokolade uten melk er ikke det helt store ;) Vi bruker ikke olje i våre glutenfrie brød. I de få brødene vi tilsetter olje er det solsikkeolje eller olivenolje. Vi har et brød på spelt og vann ja. Speltbrød kaller vi det :)
Kunde:
Hei bakern! Min kjære samboer har fått allergi for hvetemel, spelt og glutenfritt. Han forguder pizza (bunn), boller og brød. finnes det en oppskrift jeg kan bruke for og lage pizzabunn etc da disse ingrediensene er utelukket?
Bakeren:
Hei! Antar at din samboer tåler glutenfritt mel. Da vil jeg anbefale en av miksene som du får kjøpt i helsekostbutikkene. Det er somregel lettere å få til et bra resultat om du baker bolle rog slikt i muffinsformer i stede for fritt på platen. Uten gluten blir bakverket litt mindre elastisk og spenstig - da blir det lett pannekake altsammen.
Kunde:
Hei! Jeg lurer på om det finnes en god måte å lage surdeig av glutenfritt mel, hvis det da i hele tatt lar seg gjøre... Eller om det eventuellt finnes glutenfrie brødalternativer i handelen som er bakt på surdeig.
Bakeren:
Det skal være mulig å lage surdeig på glutenfritt mel - men da må du bruke naturlig glutenfritt mel - renset mel er fritt fo bakterier og vil ikke begynne å boble Vet at det er noen som driver med testing på naturlig glutenfrie brød på surdeig. Men de er ikke helt ferdig utviklet. Følge med på cøliakiforeningens sine hjemmesider.