Kunde:
Hei! Jeg ser på brødpakker at det anbefales å legge plast eller klede på brødene under heving. Jeg opplever mange ganger at når jeg tar bort klede eller plast, så synker brødet litt i sammen. (fordi at brødet er i berøring med klede) Finnes det en måte som gjør at jeg slipper å ta på brødene etter heving?
Bakeren:
Hei! Det enkle svaret er at du da har hevet brødene for lenge :) eller at deigen er for bløt / grov. Bruk mel på brødene og et tørt klede - så slipper kledet lettere. Hever du i form blir også kledet liggende over brødene.
Kunde:
Hei bakeren!Hvor blir brødet fortest tørt; i kjøleskap eller ved romtemperatur?
Bakeren:
Den kjemiske aldringen (det som gjør at det smaker gammelt av brødet og gjør at det blir tørt) går raskest ved 0-4 grader, så kjøleskap er ikke anbefalt for oppbevaring av brød.
Kunde:
Hvilke brød fra Godt Brød går det bra å fryse? Jeg lurer spesielt på Dansk rugbrød. Jeg har god erfaring med Grahambrød og Sesambrød. Rugbrødet holder seg godt uten frysing, i alle fall ei uke hos meg, men det kan være greit å kunne ha noe i reserve.
Bakeren:
Hei! De fleste grove og mellomgrove brød fra Godt Brød går det bra å fryse - vi anbefaler selvsagt ikke frysing - ettersom nedfrysing stjeler næringsstoffer fra bakverket og gjør det mindre fullverdig som næringsmiddel. Som du har oppdaget så holde grove rugbrød seg bedre enn lysere hvetebakst. Stort sett skyldes dette øket vannopptakt i fibrene i de grove deigene - samt at grovere brød ofte er stekt i form (gjerne med lokk) som sammen med lav steketemperatur gjør fuktighetstapet minimalt og ekstra god holdbarhet.
Kunde:
Hei! Jeg baker brød og fryser dem, problemet er at de blir smulete og noe tørre når de tines, hva skal jeg gjøre.
Bakeren:
Hei! Du kan nok med fordel bake med løsere deig,- kanskje litt lavere temperatur på deigvæsken og mindre gjær slik at du får lenger liggetid på deigen. Da øker fuktighetsopptaket i deigen og de grove ingrediensene henger mer sammen. Du bør også kna deigen mere - dersom det er en oppskrift med litt hvetemel: da vil du utvikle glutenet i deigen og få en mer sammenhengende deig.
Kunde:
Hei! jeg har et spørsmål ang lagring av brød i fryseren. Hvordan oppbevarer man brød i frysen best mulig, slik at dem holder seg ferske??
Bakeren:
Hei! Brød bør ikke fryses :) - om du MÅ er det best å fryse dem så ferske som mulig - og i plastpose. Du skal vite at dypfrysing forringer næringskvaliteten på mat generelt - også brød. Grove brød tåler bedre frysing mhp konsistens og skjærbarhet etter opptining. Spis brødet opp før du fryser det :)
Kunde:
Hei! Hvordan skal man best oppbevare et brød etter kjøp?
Bakeren:
Hei! Litt avhengig av luftfuktigheten i huset ditt (tre, mur eller betong) er det fornuftig å oppbevare brød i keramikk krukke, brødboks i blikk eller tre eller klede. Keramikk og blikkboks er det beste om du har tørr luft i huset ditt (betong/mur) og treboks/klede funker bra i trehus eller hus med god luftfuktighet. Den kjemiske aldringen (det som gjør at det smaker gammelt av brødet) går raskest ved 0-4 grader,- så kjøleskap er ikke anbefalt. Kledet som er egnet til oppbevaring av brød bør være tettvevet tykk lin eller bomull. På tørre sommerdager kan kledet også fuktes litt (Latin-Amerika-varianten). Husk å vaske alt som du oppbevarer brød i med kalt eddikkvann - om det skulle skje at du får mugg på brød eller oppbevaringsremediet. I Norge har vi også tradisjon for å oppbevare brød i never-bokser/tiner el.l. (enten flettet never - eller tette neverbokser.) Selv har jeg en slik hjemme på kjøkkenbenken - og er svært godt fornøyd.
Kunde:
Hei. Hvordan oppbevarer man brød best?
Bakeren:
Hei! Litt avhengig av luftfuktigheten i huset ditt (tre, mur eller betong) er det fornuftig å oppbevare brød i keramikk krukke, brødboks i blikk eller tre eller klede. Keramikk og blikkboks er det beste om du har tørr luft i huset ditt (betong/mur) og treboks/klede funker bra i trehus eller hus med god luftfuktighet. Den kjemiske aldringen (det som gjør at det smaker gammelt av brødet) går raskest ved 0-4 grader,- så kjøleskap er ikke anbefalt. Kledet som er egnet til oppbevaring av brød bør være tettvevet tykk lin eller bomull. På tørre sommerdager kan kledet også fuktes litt (Latin-Amerika-varianten). Husk å vaske alt som du oppbevarer brød i med kalt eddikkvann - om det skulle skje at du får mugg på brød eller oppbevaringsremediet. I Norge har vi også tradisjon for å oppbevare brød i never-bokser/tiner el.l. (enten flettet never - eller tette neverbokser.) Selv har jeg en slik hjemme på kjøkkenbenken - og er svært godt fornøyd.