Kunde:
Hei, jeg har et problem ved steking av brød.. og det er at det ikke blir ordentlig stekt inni. Ofte er det nokså deigete,selv om jeg steker i 1,5 time på 180, nederste rille. Har da satt ned varmen for å steke de lengre. Jeg har ofte opptil tre passe store brød i stekeovnen - kan det være problemet. Eller er deigene for bløte i utgangspunktet? Bruker ellers mye korn, frø, sammalt grovt mel, spelt og minimalt med hvete.
Bakeren:
Hei! Nøkkelen her er nok å være sikker på at deigen ikke er for bløt ja. Med så lang steketid og lav temperatur blir det ikke tørt likevl - særlig dersom du bløtlegger korn og frø. Det kan også være du skal legge på 30-45 minutter til - og ev. legge stekeplate oppå formene (eller skaffe deg former med lokk) for å hindre uttørking under steiking.
Kunde:
Hei! Har et lite problem når det gjelder temperatur og steketid på brød... d virker som uansett hvordan jeg gjør det så blir ikke brødene mine ordentlig ferdige før de har fått en veldig tykk skorpe.... å følge tidsanvisningen som står i oppskrifter er helt umulig for da blir brødene skikkelig deigete i midten, steker jeg dem lengre så blir som sagt skorpa altfor tykk.....Har prøvd massevis av forskjellige oppskrifter og også slike 1-2-3 pakker uten at jeg lykkes Hva er det jeg gjør feil?
Bakeren:
Hei! Det kan høres ut som om ovenen din kanskje ikke funker ordentlig - eller mer presist: termostaten. Dersom ikke ovnen varmer skikkelig - og du ikke VET 100% sikkert hvilken temperatur som faktisk er inni ovnen din blir det ikke mulig å få det til. Om du har mulighet - ville jeg spurt om å få låne en ovn av en nabo - eller prøve å bake et annet sted enn hjemme på ditt eget kjøkken.
NybegynnerBaker:
Hei Bakeren. Jobber med å lære meg og bake brød, men er litt usikker på om brød skal settes inn i forvarmet ovn eller ikke. I noen oppskrifter står det spesifikk at man setter brødet inn i forvarmet ovn, andre oppskrifter står det bare at man baker brødet på eks. nederste rille på 220 grader i 40 min. Finnes det noen generell regel for bruk av forvarmet kontra ikke forvarmet ovn?
Bakeren: Hei! Dersom du setter brødene inn i kald ovn - må du la noe av forhevingen gjenstå når du setter på ovnen - da vil de heve ferdig og bli fine. Det kan være litt vanskelig å beregne - men om du er nøye med temoperaturen og tiden hver gang og gjør det samme - da kan det blir riktig så bra. Generelt er det lettere å baker grove brød på den måten. Generelt er det ikke noen ulempe å bruke forvarmet ovn - men desto viktigere å ikke steke (spesielt grove brød) for MYE og ved for høy temperatur.
Kunde:
Hei! Er ute etter gode tips ang. steketid på normalstore brød. Hvordan ser jeg når brødet er helt gjennomstekt/klart?
Bakeren:
Hei! Et brød på ca 800 gram deigvekt, med 60-80% sammalt mel og 60% vanninnhold vil normalt være skjærbart og gjennomstekt (87-90 grader kjernetemperatur) etter 40 minutter ved 220 grader i en vanlig kjøkkenkomfyr. Det er egentlig bare å måle med et steketermometer - så ser du det. Dersom du har grovere brød, eller mer futktighet kan steketiden godt forlenges - men temperaturen må da senkes for å hindre uttørking og harde skorper.
Kunde:
Hei! Når jeg steker brød så blir skorpene så harde, jeg steker dem på ca. 200 grader i ca. 1 time. Er redd for at de skal være rå hvis jeg tar dem tiligere ut. Har du noen forslag om hvor lenge og hvor mange grader de kan stå i ovn?
Bakeren:
Hei! Du steker nok brødene for lenge - kommer litt an på hvor store de er. Men bruker du et steketermometer - så kan du følge med på temperatuen i midten av brødet. Når denne har passert 85 grader - kan du ta ut brødene. Det å legge lokk på formene er også en måte å motvirke hard og tørr skorpe.
Kunde:
Hei, jeg lurer på hvor i ovnen jeg skal steke grovbrød, altså øverst, nederst eller midt i.
Bakeren:
Hei! Grove brød i form steker du på nederste rille i ovenen. Dette for å få minst mulig uttørking av skorpen - og best mulig tilgang på varme inn i brødet.
Kunde:
Hei, kan dere hjelpe meg med langtidssteking av brød? Jeg kunne tenke meg å sette dem inn om kvelden, og ha nybakt brød om morgenen, men er dette mulig? Hvor lav temperatur kan jeg bruke, og hvor mange timer tåler et brød i ovnen på denne temperaturen? På forhånd takk, Leif (som baker mest med spelt og denslags melsorter)
Bakeren:
Hei! Skal du steke brød over natten - kommer det an på hvor grovt det er og hvor fuktig deig du har. Du må ha lokk på formene (eller legger en plate over). rundt 100 grader i 7-12 timer pleier å gå greitt - lavere dersom lenger steketid. En grov og saftig deig tåler beder lang steking enn en fast og lys deig,
Kunde:
Eg bakar ein del heime og brukar 2/3 spelt og 1/3 rug sammalt+ litt solsikke og graskarkjernar.
Plar steikja brødet ved ca 200 grader, men set omnen ned til 180-190 grader siste kvarteret. Total steikjetid ca 70-80 min.Spørsmålet er om det kan vera lurt å starta med litt varmare omn når du set brøda inn. ca 230-250 grader og setja ned temperaturen til 200 grader etter 10 min. Kan det vera lurt å slå ein halv kopp med vatn i steikjeomnsbotnen før du set brødet inn i omnen. Har dette eventuelt positiv effekt på steikjeresultatet?
Bakeren:
For å begynne med det siste: vann i ovnen påvirker skorpen og utseende til brødet - uover det har det ingen betydning. Med såpass grove brød ville jeg vurdert lokk på formene - legg en stekeplate over formene når de står i ovnen - det kan hende du må skaffe deg høyere formere - eller flere: lag mindre brød. Litt avhengig av hvilken ovn du b ruker ville jeg startet på 250 grader, og justert ned etter 10 minutter til 200. Da skulle det bli rett så bra etter en drøy time.
Kunde:
Hei!
Jeg bruker å bake brød av 3/4kg grov sammalt mel, litt fint sammalt, litt havregryn og linfrø. Noen ganger grovt rugm. Hever 1 t før utbaking og 30-45 min e. Hvilken tp og steketid anbefaler du? Steker i langpanne
Bakeren:
Hei.
Det første budet når du steker brød er at ovnen må være varm, dette er spesielt viktig i det du setter inn brødene.
Dette for at:
1 - Temperaturen faller fort når du åpner opp ovnen
2 - Om du ønsker en litt sprø skorpe, trenger du høy varme.
Her må temperaturen minst være 250 grader.
Stek brød på 225-230 til de er ferdige (tipper ca 40-45 min)
Bank på undersiden av brødene når du tror de er ferdige. Her skal det komme en hul lyd.
Hvis du har muligheten til å måle kjernetemperaturen i brødene, skal denne være minst 97 grader.
TuristBakeren:
Hei! Er i utlandet, og her er det så og si umulig å få tak i godt grovbrød, så jeg blir nødt å lære meg å bake. men det er litt av en tolmodighetsprøve har jeg forstått. Nå har brøene stekt i 2 timer på ca200 grader(?), men er enda rå på innsida. Hva kunne jeg ha gjort feil? i deigen har jeg brukt litt over halvparten fint hvetemel og den andre halvparten med gulerot, havre, linfrø, sesamfrø og havrefiber(?) +olivenolje, sukker, salt og gjær. det er så og si disse ingrediensene det er mulig å få tak i her. Finnes ikke mange ulike meltyper slik som i Norge. deigen laget jeg ganske klissete, kan det ha noe med saken å gjøre?
Bakeren:
Hei! Jo du - det er nok litt for grovt dette her - og for mye grønnsaker i for å få det stekt på den temperaturen - gå litt ned på gulrøttene - sørg for at deigen ikke er for klissete - det bør gå an å elte den på benken. Stek på litt høyere temperatur - så tipper jeg det går bra.