Norge er et kaldt land. Vi har et subarktisk klima, og det meste av året er det ikke tilstrekkelig med sol og varme her til at vi kan være selvforsynt med mat. Men om sommeren er det annerledes. I denne intense perioden kan vi høste våre egne bær og frukter, vårt korn og våre grønnsaker. Derfor er tiden vi nå går inn i den aller beste for den som ønsker kortreist mat.
Kortreist mat er lokal mat, mat som er produsert i nærheten av forbrukerne som spiser den. Nærhet til produksjonsstedet gjør at forbrukerne får større bevissthet til og kunnskap om det lokale miljøet og om matvarene de spiser. Det gjør dessuten at betydelige energimengder spares på transport - og at miljøet skånes for store og skadelige utslipp.
Gjennom mange år har sentraliseringen og spesialiseringen i jordbruket ført til stor produksjon i noen få regioner. Det har i sin tur ført til mer transport, til store gjødselsoverskudd, til økt bruk av plantevernmilder og til utarming av jordsmonnet i de aktuelle områdene. På grunn av klimaet og geografien er matproduksjon dyrt i Norge. Likevel er det viktig å opprettholde den og ikke minst å stimulere til en mer lokal og mindre intensiv matproduksjon.
I Godt Brød ser vi med glede på den økende trenden med små, lokale produsenter og vi gjør det vi kan for å støtte dem. Vi ser en klar sammenheng mellom kortreist og økologisk mat. Mat som har reist kort er miljøvennlig mat. I perioder kan vi på Godt Brød foretrekke et lokalt og kortreist ikke-økologisk alternativ, fremfor et økologisk alternativ som ligger langt unna. Vi oppmuntrer alle potensielle leverandører til å vurdere økologisk drift - og ønsker dem og alle våre gjester en fin, kortreist sommer!