SOMMER, FERIE OG SOMMERBOLLER
Ferietid er baketid, og med nystekte sommerboller så blir du fort dagens helt. Sommerboller er det beste fra to verdener. Den klassiske skillingsbollen med sukker og kanel i svingene og eggekremen man kjenner fra skolebollen i midte. Himmel og hav så godt.
Bolledeig
Gir ca. 20 boller
Bollehev:
· 20 g havregryn
· 1 dl vann
· 200 g sukker
· 1 dl rapsolje
· 4 ½ dl vann
· 50 g fersk gjær
· 5 g salt
· 10 g kardemomme
· 1 kg siktet hvetemel
Kanel og sukkerblanding
· 50 g sukker
· 5 g kanel
1. Lag bollehev.
Kok opp vannet og hell over havregrynene. La det kjøle seg ned.
2. Bland sammen bollehev og resten av ingrediensene.
Elt i maskin ca. 15 minutter eller 20-25 minutter for hånd.
Dekk til, og la deigen
hvile i en time.
3. Kjevle deigen så den blir ca 35 x 40 cm. Da er den 1-1,5 cm tykk. Pensle med rapsolje. Bland kanel og sukker sammen i en skål. Strø blandingen over deigen og gni den litt inn i oljen
4. Rull deigen sammen fra langsiden, som en rullekake. Bruk en brødkniv og skjør 2,5 cm tykke boller. Legg bollene på et bakebrett dekket med bakepapir og la dem heve under et kjøkkenhåndkle i 1 time.
5. Trykk en grop i midten av bollene og ha en spiseskje med vaniljekrem i gropene. Dryss over litt sukker og stek midt i ovnen på ca 250 grader i 8 minutter.
Eggekrem
Del 1
· 4 dl melk
· 40 g smør
· 100 g sukker
· 1 vaniljestang
Del 2
· 1 dl melk
· 1 egg
· 35 g maisenna
1. Ha ingrediensene i del 1 i en kasserolle. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha begge delene oppi. Rør ingrediensene i del 2 i en egen bolle.
2. Kok opp blandingen i del 1 på middels varme. Følg nøye med, det koker fort over. Når det koker heller du blandingene gjennom en sil og over i del 2 og rører godt rundt. Deretter heller du blandingen tilbake i kjelen og koker forsiktig opp. Her er det viktig at du rører hele tiden, hvis ikke vil den svi seg og den kan bli klumpete.
3. Når blandingen har fått et oppkok heller du den raskt over i en bolle. Legg over plastfilm og la den avkjøles i et kald vannbad, for eksempel kjøkkenvasken. Ikke vær redd for at den ikke er tykk. Den vil tykne når den kjøler seg ned.