SOLSIKKEBRØD
Bare to skiver av denne klassikeren dekker halvparten av det du trenger
av E-vitaminer på en dag. Dessuten syns vi det er kjempegodt med
solsikkekjerner!
Dagen før:
Lag rughev. Bland sammen mel, vann og gjær. Dekk til
med plastfilm og la stå i 8-12 timer. Lag kliblanding. Kok opp vann.
Tilsett kli og rør rundt. Avkjøl.
Samme dag:
Rist solsikkekjerner ca fem minutter lett på plate eller
i ovn (ca. 180 grader) til de får en gyllen farge og deilig lukt.
Bland sammen rughev, frø, kokt kli og resten av ingrediensene.
Elt i maskin i 15 minutter eller 20-25 minutter for hånd. Dekk til deigen,
og la den hvile i en time.
Del i tre like emner á ca. 750 g hver (avhengig av hvor store
brødformene dine er). Form emnene som kuler, la dem hvile
i 10 minutter Bak ut brødene (se s 62) og ha i brødformer
smurt med rapsolje. Spray eller pensle lett med vann og dryss
solsikkekjerner over.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle eller en linduk og la heve til
dobbel størrelse, ca. 1,5 time i romtemperatur. Stek på 230
grader i 50-60 minutter.
Dette trenger du:
Rughev:
· 160 g sammalt rugmel
· 30 g sammalt byggmel
· 1 ½ dl vann
· 1 g gjær (på str. med en ert)
Kokt kli:
· 80 g kli
· 3 ½ dl vann
· 900 g siktet hvetemel
· 20 g malt
· 10 g salt
· 30 g gjær
· 4 dl vann
· 130 g solsikkekjerner