Selve dna-et i vår brødbakst er forheven vi lager av rugmel, gjær og vann. Det gjør at vi har satt i gang deigen dagen før, og at rugmelet får trukket til seg mye vann, slik at baksten blir saftigere. Melet utvikler mye god smak, og den lille klumpen med gjær har fått mange timer på å utvikle seg. Det gjør at at vi kan bruke mye mindre gjær under selve bakingen.
Forheven er ikke særlig komplisert eller tidkrevende. Det tar bare noen minutter å røre den sammen, og om deigen står litt kortere eller lenger enn 8-12 timer er ikke kritisk for resultatet.
Slik gjør du det:
Følg oppskriften. Mål opp rugmel og vanlig kaldt vann fra springen. Ha en gjærklump på størrelse med en ert oppi sammen med melet og vannet. Rør sammen, dekk til med plast og la det stå i romtemperatur til neste dag, helst i 8-12 timer. Deretter blander du rugheven med resten av ingrediensene og baker som det står i oppskriften. Sånn får du den gode Godt Brød-smaken:)
Vil du ha flere gode tips til hvordan lage herlige boller og brød? Kjøp bakeboken vår "Godt Brød - våre beste oppskrifter" her eller i ditt nærmeste bakeverksted. Der får du også melet du trenger for å bake!