PRINSESSEBOLLER
Denne bollen oppsto enkelt og greit ved at den klassiske prinsessekaken
ble delt opp i enslige prinsesser.
Til ca. 20 boller
· 1 grunnoppskrift boller
Fyll:
· 180 g rosiner
· 450 g vaniljekrem
Pynt:
· 60 g melis
· 1 ss vann
1
Følg oppskrift på bolledeig. (se under) Etter at deigen har hvilt i en
time, kjevler du den ut til et rektangel ca. 1-1,5cm tykk og 35 x
40cm. Smør vaniljekrem (se under) ut over hele deigen, og strø
rosiner over. Rull deigen mot deg fra langsiden slik at det blir en
pølse. Del opp pølsen i 20 emner.
2
Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. La dem heve under
kjøkkenhåndkle/linduk til dobbel størrelse (ca. 1 time i
romtemperatur). Stek midt i ovnen på 250 grader i ca. 8 minutter.
3
Lag melisglasur. Rør melis ut med 1 ss vann. Ta litt og litt vann til
du har riktig konsistens. Smør melisglasur langs bollesnurrene når
de har kjølt seg litt ned.
GRUNNOPPSKRIFT BOLLER
Gir ca. 20 boller
Bollehev:
· 20 g havregryn
· 1 dl vann
· 200 g sukker
· 1 dl rapsolje
· 4 ½ dl vann
· 50 g fersk gjær
· 5 g salt
· 10 g kardemomme
· 1 kg siktet hvetemel
Hvetebolleoppskriften er utgangspunktet for mange av våre andre gode
boller. Bolledeigen er uten melk eller smør. I stedet bruker vi rapsolje og
havregrøt. Og det blir verdens beste boller. Tro det eller ei!
1. Lag bollehev.
Kok opp vannet og hell over havregrynene. La det kjøle seg ned.
2. Bland sammen bollehev og resten av ingrediensene.
Elt i maskin ca. 15 minutter eller 20-25 minutter for hånd.
Dekk til, og la deigen
hvile i en time. Del deigen i 20 like emner og trill ut til boller.
Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Hev under
kjøkkenhåndkle/linduk til dobbel størrelse (ca. 1-2 timer i romtemperatur).
For gylne boller, pensle med vispet egg før steking.
3.Stek på 220 grader på over/under varme i 8 -10 minutter.
VANILJEKREM
Hjemmelaget vaniljekrem er halve jobben i bollebaksten. Det går lett når
du følger samme metoden som de mange bakerne våre.
Del 1
· 4 dl melk
· 40 g smør
· 100 g sukker
· 1 vaniljestang
Del 2
· 1 dl melk
· 1 egg
· 35 g maisenna
1
Ha ingrediensene i del 1 i en kasserolle. Del vaniljestangen i to og
skrap ut frøene. Ha begge deler oppi. Rør ingrediensene i del 2
sammen i en egen bolle.
2
Kok opp melk og sukker-blandingen i kasserollen på middels varme.
Følg nøye med, det koker fort over. Når det koker heller du den
gjennom en sil over i bollen med eggeblandingen og rører godt
rundt. Deretter heller du alt tilbake i kasserollen og koker forsiktig
opp. Her er det viktig at du rører hele tiden til det koker opp, hvis
ikke vil du svi vaniljekremen og den vil også få klumper.
3
Når blandingen har fått et oppkok heller du den raskt over i bollen
igjen. Legg plastfilm på vaniljekremen og la den avkjøles i et kaldt
vannbad (f.eks i kjøkkenvasken). Ikke vær redd hvis den ikke er så
tykk, den stivner mer når den kjøler seg ned.