Det er en god følelse når duften av nybakt brød sprer seg i hytta. Nam! Rykende fersk hjemmebakt brød til frokost er fantastisk godt. Det er påsken sin, det!
Kanskje du allerede er familiens bakemester, og kanskje ikke. Det betyr uansett ingenting, alle kan bake. Baking er ingen kunst – baking er gøy! Følg oppskriften så skal du se. Bak sunne, gode brød med næringsrikt innhold. Et par-tre-fire i slengen, så har du brød til flere dager – og til nistepakken også.
Å bake selv er godt for både økonomien, helsen og sjelen. Her har du oppskriften på et av våre superbrød. Müslibrødet smaker ikke bare fantastisk, det er også fullt av gode ting som gir deg og familien god energi i massevis. Du finner det meste du trenger for å heve påsken i nærmeste bakeverksted: økologisk mel av alle slag og bakeboka vår, full av gode økologiske oppskrifter. God påske!
Müslibrød
Gir 3 små brød
Kokt kli:
-110 g hvetekli
-5 dl vann
Bløtlagt klemt hvete:
-3 dl vann
-130 g klemt hvete
Müsliblanding:
-100 g rosiner
-1/2 dl vann
-70 g ristede gresskarkjerner
-80 g valnøtter
-40 g linfrø
-750 g siktet hvetemel
-15 g fersk gjær
-10 g salt
-2,5 dl vann
01
Lag kokt kli. Kok opp vann. Tilsett kli og rør rundt. Avkjøl. Bløtlegg den klemte hveten i vann. La stå i minimum 30 minutter. Lag müsliblandingen. Rosiner bløtlegges i vannet i 5 minutter. Resten tilsettes etter at vannet har trukket inn i rosinene.
02
Bland sammen kokt kli, bløtlagt klemt hvete og resten av ingrediensene unntatt müsliblandingen. Elt i maskin i 15 minutter eller 20-25 minutter for hånd. Tilsett müsliblandingen og elt i 5 minutter til. Dekk til, og la deigen hvile i 60 minutter.
03
Del i tre like emner á 850 g hver (avhengig av hvor stor brødformene dine er). Form emnene som kuler, la dem hvile i 10 minutter.
04
Bak ut brødene og ha i smurte brødformer. Dekk til med et kjøkkenhåndkle eller en linduk og la heve til dobbel størrelse, ca 1-2 timer i romtemperatur. Som dekor kan du strø over en frøblanding av gresskarkjerner, linfrø og sesamfrø. Stek på 230 grader i 50-60 minutter.
Hva er klemt hvete?
Klemt hvete er en mellomting mellom hel hvete og flatklemt hvete. Du får det i de fleste helsekostforretninger.
Bakeboka kan du kjøpe både her og der.