
GROVE RUNDSTYKKER
Gir ca. 20 rundstykker
Rughev:
· 100 g sammalt rug
· 15 g sammalt bygg
· 1 dl vann
· 1 g gjær (på str. med en ert)
Kokt kli
· 30 g kli
· 1 ½ dl vann
Kokt rug
· 60 g hel rug
· 1 ½ dl vann
· 1 kg siktet hvetemel
· ½ dl rapsolje
· 20 g salt
· 20 g gjær
· 5 dl vann
Dette er myke mellomgrove bonderundstykker med tre forskjellige
kornslag: bygg, rug og hvete. Vi bruker også denne oppskriften til å
lage grove baguetter og flere forskjellige brød. Lag en stor deig og bruk
fantasien!
Dagen før:
Lag rughev. Bland sammen mel, vann og gjær. Dekk til
med plastfilm og la stå i 8-12 timer.
Lag kokt kli. Kok opp vann.
Tilsett kli og rør rundt. Avkjøl.
Lag kokt rug. Kok opp vann og hel
rug. La koke i 5 min. La stå på platen etter at du har skrudd av til
det har kjølt seg ned.
Samme dag:
Bland sammen rughev, kokt kli, kokt rug og resten av
ingrediensene. Elt i maskin i 15 minutter eller 20-25 minutter for
hånd. Dekk til, og la deigen hvile en time.
Del i 20 like emner og trill som rundstykker (se s 122). Hvis du
ønsker frø på, kan du spraye rundstykkene med litt vann og dyppe
i en skål med frø (for eksempel sesamfrø som på bildet). Legg
rundstykkene på et stekebrett med bakepapir og dem la heve
under kjøkkenhåndkle/linduk til dobbel størrelse, ca. 1-2 timer
i romtemperatur.
Stek på 230 grader i ca. 10 minutter
Avkjøl og nyt med ditt favorittpålegg.
Frys ned de som ikke skal spise i dag, så har du ferske rundstykker til matpakker og helgefrokoster.