FOCACCIA
Det italienske sandwich-brødet focaccia er veldig godt som tilbehør til sommerens salater, en tallerken med spekemat eller nistemat. Det er like godt i porsjons størrelser som i langpanne.
Oppskriften gir ca. 20 små focaccia eller en stor langpanne
Dagen før: Lag loffhev.
Bland sammen ingrediensene for hånd og dekk til med plastfilm. La stå en god natt, i 8-12 timer på kjøkkenbenken.
Loffhev
· 135 g siktet hvetemel
· 1 ½ dl kaldt vann
· 1 g gjær (på str. med en ert)
Samme dag:
Bland sammen loffhev og resten av ingrediensene unntatt hvitløk og oliven. Elt i maskin i 15 min, eller 20-25 min for hånd. Tilsett finhakket hvitløk og oliven (om du vil). Elt 5 min ekstra. Dekk til
deigen, og la den hvile en time.
Dag 2:
.1 kg siktet hvetemel
· 2 ss rapsolje
· 15 g salt
· 20 g gjær
· 5 ½ dl vann
· 15 g fersk hvitløk, finhakket (valgfritt)
· 130 g oliven, i skiver, eller en neve ferske urter f.eks. rosmarin eller timian til pynt (valgfritt)
Små focaccia: Del i 20 like emner. Trill emnene som rundstykker.Legg på et stekebrett med bakepapir.
Stor focaccia: Kjevle/strekke ut deigen til et rektangel, legg over i en langpanne smurt med rapsolje.
Hev under kjøkkenhåndkle/linduk i en halvtime. Press focacciaen(e)lett ned med fingertuppene og lag groper. Pensle godt med olivenolje og dryss over urter og havsalt. Det er også godt å toppe focacciaen med skiver tomat,løk,oliven ect. Dekk til med plastfilm. (Vi bruker plastfilm for å hindre for mye olje- og kryddersøl på kjøkkenhåndklærne.) La heve i ytterligere 45 minutter til dobbel størrelse.
Stek på 230 grader i ca. 10 minutter om det er små focaccia. Langpanne stekes i ca. 20-25 minutter. Dryss over flaksalt og ringle over litt olivenolje før servering.