Fordøyelsen er i vinden om dagen, og mange er opptatt av hva slags mat som er bra for magen. Vi tok en prat med vår egen ernæringsfysiolog Camilla Kristianslund og ba henne forklare dette litt nærmere.
- Grovt er sunt og godt! sier Camilla. - Grove kornprodukter inneholder mer fiber, mer vitaminer og mer mineraler, som er godt for fordøyelsen og godt for deg.
- Hvis man ønsker et sunt og fiberrikt kosthold, hva bør man tenke på når man handler matvarer og råvarer?
- Kostfiber finnes naturlig i matvarer fra planteriket, blant annet i grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, belgfrukter, bær og nøtter. I Norge er grove kornprodukter den viktigste kilden til fiber, så velger du ordentlig grovt brød fremfor fint, er du langt på vei. Spiser du fire skiver skikkelig grovt brød hver dag, dekker du halvparten av det anbefalte fiberinntaket! Legger du i tillegg på godt med frukt og grønnsaker på skivene, tar en frukt i hånden og spiser litt grønnsaker til middag er du i mål.
- Finnes det mennesker som ikke tåler fiber?
- Ikke alle tåler alle typer fiber like godt. Spesielt fiber fra belgfrukter og visse typer fullkorn, frukt og grønnsaker kan gi magevondt for noen, så da er det viktig å være ekstra påpasselig med hvilke fiberkilder de velger for å dekke inntaket. For eksempel er det grove surdeigsbrødet av spelt et sunt og godt brød som mange tåler bedre enn andre typer brød.
Les om alle våre brød her, eller bestill et sunt og grovt påsmurt med masse deilige grønnsaker her.