En verden av smaker!
Som du kanskje har lagt merke til, finnes det mange forskjellige varianter av kaffe, og mange ulike smaksprofiler. Afrika er kjent for friske og fruktige smaker, Asia for fyldige og jordlige og Sør-Amerika for søtere varianter. Vi skal se nærmere på Costa Rica og hvilke smaker vi finner der.
Jeg heter Sigrid og jobber som barista på Godt Brød Horisont i Bergen, i tillegg til å være psykologistudent. Denne våren sendte Godt Brød meg på kaffetur til Costa Rica sammen med Solberg & Hansen, og dette innlegget er en del av en serie om mine opplevelser på turen. I forrige nyhetsbrev kan du lese om hvordan det er å jobbe på en kaffegård, og nå skal vi se nærmere på costaricansk kaffe.

Costa Rica er verdens 14. største kaffeprodusent og står for cirka 1% av kaffen på verdensmarkedet. Smaker vi ofte finner i costaricansk kaffe er steinfrukt, bær og florale toner.

Kjøper du costaricansk kaffe, kan du ofte se at den er honey-prosessert. Dette er en foredlingsmetode mellom vasket kaffe, hvor både skallet og fruktkjøttet fjernes fra kaffen før tørking, og bærtørketkaffe, hvor både skallet og fruktkjøttet beholdes. Vasket kaffe gir rene og friske smaker, mens bærtørket kaffe preges av sødme fra fruktkjøttet.
Her ser dere meg med gul honey i bakgrunnen og rød foran meg.
Honey-prosessering er en metode som ble utviklet i Costa Rica. Her fjernes skallet av kaffebæret, mens sukkerhinnen og deler av fruktkjøttet blir igjen når kaffen skal tørkes. Honey-prosessert kaffe deles inn i fire ulike typer, etter hvor mye av fruktkjøttet som blir igjen. Kategoriene er hvit, gul, rød og svart – hvor hvit har minst fruktkjøtt, og svart har mest. Kaffen blir kalt «honey» fordi det dannes en klissete hinne rundt bønnen når den tørker, som kan minne om honning.
Vil du smake forskjellen selv? Prøv å sammenligne en costaricansk kaffe med en fra for eksempel Kenya eller et annet afrikansk land, og se om du smaker forskjell.
Var det gøy å lese. Les de andre reisebrevene her!
Reisebrev 1
Reisebrev 2