Fra bønne til kopp
Kaffe er en så integrert del av hverdagen vår i Norge, at vi sjeldent stiller spørsmål ved hva kaffe faktisk er, eller hvor den kommer fra. Visste du for eksempel at vi får kaffe fra bær? Eller at når du drikker en kopp kaffe ligger det flere måneder med arbeid bak? Mange kjenner kaffen for dens egenskaper: et herlig koffeintilskudd som en god start på dagen, eller en kopp (eller fem) som en nødvendighet for å holde hodet gående. I dette innlegget skal du også få lære mer om hvor denne herlige, svarte drikken kommer fra.

Jeg heter Sigrid, er 20 år gammel og jobber som barista på Godt Brød Horisont i Bergen. Jeg er også fulltidsstudent på profesjonsstudiet i psykologi, og da er det klart at kaffekunnskapene kommer godt med. Få ting starter dagen som en god kopp kaffe, før en lang dag med lesing. Kaffeinteressen har vokst veldig siden jeg fikk meg jobb som barista, og i høst fikk jeg ta Godt Brød sitt kaffeambassadørkurs hos kaffebrenneriet, Solberg og Hansen, i Oslo. Det var utrolig lærerikt, men ikke nok med det fikk jeg også være med på en kaffetur til Costa Rica, hvor jeg se hele kaffeprosessen med egne øyne. Denne opplevelsen vil jeg dele med dere gjennom en serie med reiseinnlegg. I dette innlegget skal jeg fortelle om den omfattende prosessen bak hver kopp med rykende fersk kaffe, som serveres i bakeriene våre.

På hver kaffeplante vokser det masse bær, og inni hvert bær er det to frø, som er de vi kaller for kaffebønner. Bærene er først grønne, før de blir gule og til slutt røde når de er modne. Kaffebærene plukkes – enten for hånd eller ved maskiner – før de sorteres. Videre er det forskjellige prosesser man kan gjennomføre. En av de mest vanlige prosessene gir våtforedlet kaffe (også kalt vasket kaffe). Denne metoden er kjent for rene og friske smaker, og det er en god metode for å oppnå et jevnt resultat. Likevel er det en krevende metode, fordi den krever mye arbeid og utstyr. Etter at bærene er plukket, blir de sortert før de blir fraktet til prosesseringsområdet. Der blir de ofte lagt i tanker og skilt etter kvalitet: modne bær synker, mens skadde eller umodne bær flyter. Deretter blir skallet og fruktkjøttet fjernet ved hjelp av maskiner. Da sitter vi igjen med bønner, men med en sukkerhinne som må brytes ned ved hjelp av fermentering, noe som tar mellom 12 og 36 timer. Det neste stadiet er tørking, hvor fuktigheten i bønnen skal senkes til 12%, som skjer ved at bønnene legges utover, enten på store betongplasser, eller på det som kalles tørkesenger. Til slutt fjernes pergament og sølvhinne, før bønnene sorteres igjen. Etter bønnene er pakket, må de hvile i cirka åtte uker, før de eksporteres. Kaffen vår blir først sendt til Solberg & Hansen som smaker seg frem til den beste brenningsgraden og brenner kaffen for oss. Så sendes den til bakeriene våre hvor den kvernes rett før den skal brukes, så den er ferskest mulig. Som du hører er det mye arbeid som ligger bak – og dette er grunnen til at vi i Godt Brød velger å servere kaffe i små krus, med gratis påfyll. Da slipper vi å kaste kaffe – og du kan nyte så mye kaffe du vil, med god samvittighet.