Kunde:
Hei. Jeg er en ekte brødelsker, og har det siste året bakt forskjellig typer brødbakst hjemme. Mitt siste prosjekt er bruken av surdeig. Nå har jeg en ferdig surdeig i kjøleskapet (tok 5 dager, 300g rugmel, 200g hvetemel, 3 dl vann + 100g deig fra dagen før), men er usikker på hvordan jeg bruker den best i brøddeig, og hvordan jeg skal holde liv i den best og lengst mulig...
Bakeren:
Hei! Du holder liv i en slik surdeig ved å kjøre deigen lengst mulig uten frø, nøtter, salt og ev. gjærtilsetning - og så ta ev en bit aktiv deig før du blander deigen ferdig og baker brød av den. Prinsippet blir det samme som i økologisk jordbruk: man legger av 10-15% av årets kornavling (eller poteter el.l.) for å ha noe å så ut til våren. Du tar av en bit (300-400 gram) surdeig før du blander i salt og ev. gjær i surdeigen din.