Kunde:
Har noen spørsmål ang. surdeig. Hvordan kan man oppbevare en chef på beste mulig måte slik at man kan benytte den i senere brødbakster? Kan man benytte Siktet rugmel i stedet for Sammalt rug fin i surdeiger? Det viser seg å være svært vanskelig å få tak i Sammalt rug fin i butikken. På forhånd takk
Bakeren:
Hei!Om du ta av 2 dl av surdeigens siste trinn før du blander feridg deig og blander denne med 1dl kalt vann og 100 gr sammalt mel og setter i tett boks på kjøl,- har du et bra utgangspunkt neste gang du skal i gang med baksten. Er det lenge til (flere uker) kan du fryse boksen. Det er mer risikofylt å fryse bakteriekulturer enn bare å kjøle dem ned. De fleste Sunkost/Helios/Helsekostbutikker vil kunne skaffe deg finmalt sammalt rug. Økologisk mel er generelt mer anvendelig i surdeigsbakst - da dette kornet har et større livsmangfold med seg fra åkeren. Bruker du økologisk siktet rug vil det nok fungere.