Kunde:
Surdeig: 1) Trenger surdeigen luft når den er i kjøleskapet? Skal jeg lage noen hull i lokket? 2) Kan jeg spare på litt av surdeigsatsen, eller må jeg bruke en klump av deigen etter 1. heving? 3) Hvordan unngår man sur smak på brødet?
Bakeren:Hei!
Flott å se at det er flere og flere som interesserer seg om surdeig!
1.) Surdeigen skal helst ligge tett på kjøl. Dette for at den ikke skal ta til seg div smaker/bakterier som kommer fra mange andre matvarer som står åpent.
Til hjemmebruk vil jeg si at det gjør seg best med norgesglass (fås kjøpt på IKEA tror jeg)
2.) Når du har laget en ferdig surdeigskultur, kan denne brukes evig.
Husk, Det tar ca 5 dager å lage en god og aktiv surdeig.
Hvis du oppbevarer den på kjøkkenbenken, må den mates hver dag. (bruk 10 % kultur, resten 50/50 mel og vann) Har du den i kjøleskapet, kan den stå 1-2 uker.
Den kan oppbevares på frys i ca 3-4 mnd, men trenger da et par dager med oppfrisking før den er klar igjen.
3.) Her kan du gjøre to ting. Du kan enten gå ned på surdeigsmengden, eller så kan du lage surdeigen løsere.
Desto fast du har surdeigen din, desto surere blir den.
Har du den løs, blir det mer aktivitet i den (gjærer mer).
Lykke til videre med baksten :)