Kunde:
Hei, Prøver å bake brød selv innimellom og har funnet en oppskrift som passer meg perfekt da den skal bakes over to dager. MEN - brødene ryr fra hverandre! Skorpa detter av, og brødet smuldrer opp. Greit nok for oss voksne, men kjipt for 2åringen som skal ha med seg smulderet i barnehagen ;-) Kan dere hjelpe meg med å se hva jeg gjør feil...?
Her er oppskrifta:
Dag 1: 1,2 l vann, 2 ss sirup, 1 ts salt, 25 g gjær, 1/2 kg helkorn, 100 g sammalt rug (fin), 150 g lettkokte havregryn, 150 g hvete (grov). Bland alle ingrediensene og sett deigen til heving i en bolle med lokk over natta.
Dag 2: 100 g nøtter eller frø (bruker som oftes solsikkekjerner & linfrø), ca 1 kg hvetemel.
Frø/nøtter og mel blandes i deigen til en passe fast deig som slipper bollen. Etterhev 45 min under plast. Stekes v/200 grader i 45-60 min.
Inspirert av hva jeg har lest bl.a her inne trodde jeg at brød bakt over 2 døgn skulle bli både sunne, saftige og gode, men opplever altså at det ikke er så enkelt.. Noen tips til hva jeg gjør feil (evt forslag til oppskrift som vil funke?)?
Bakeren:
Hei! Det er riktig at smak og næringsverdi påvirkes positivt av tid. Det som kanskje er problemet her er at dette er et veldig grovt brød - som du ikke kan forvente hever så mye. Når et brød smuler og slipper skorpen er det klassiske tegn på at brødet har hevet for lenge. Forsøk å følge nøye med når du hever deigen siste gang før den skal i ovnen - kanskje du ikke behøver å heve mer enn 20-30 minutter? Det kommer an på om det er mye liv i deigen - eller om den er kald og død. Nedfrysing tører også ut brød - og dersom brødet har hevet for mye før du satte det i ovnen - vil det i alle fall smule og ry når du tiner det opp og skjærer skiver av det.