Kunde:
Hei! Vil gjerne bake selv et brød med så lang holdbarhet som mulig - som kan tas med på tur, på hytta etc og være like godt etter flere dager, helst kanskje opp til 10 dager. Fant en oppskrift på tysk pumpernickel (vann, salt, grov sam. rugmel, grov sam. hvete, byggmel og honning, samt anis, koriander, fennikel og karve). Deigen skal opp i former og stå varmt i 16 - 20 timer, samt stekes ved 110 grader i vannbad i 5 - 6 timer, så skal temperaturen økes til 180 grader og stekes i 30 - 60 minutter for å få skorpe på brødene. Hva tror du om dette? Jeg vil helst unngå krydderiene; har disse bare med smaken å gjøre, eller har det med andre ting å gjøre i brødet slik at de må være med for et vellykket resultat? Takk ellers for at du er til!!
Bakeren:
Hei! Det ser ut som en god oppskrift ja- krydderet kan du godt droppe ja. Bare sørg for at du har en fuktig nok deig - det kan hende at oppskriften er tilpasset litt andre fuktighets-nivå i mel enn det vi har. Så være OBS på det. Ellers er lang liggetid nøkkelen til god holdbarhet,- dersom du ikke skal bruke kunstige fukttilførere el.l.