Kunde:
Hallo, Vi har store problemer med at våre hjemmebakte brød deler seg omtrent langs toppen av forma - generelt er brødene løse og smulete. Bruker en omtrentlig oppskrift: sammalt hvete, litt sammalt rug og litt havregryn, olje, salt og gjær(har prøvd begge typer). Bruker 2 liter vann. Steker 4 brød i former. Steketid ca. 30-45 minutter. Har brøvd både bløt og tørr deig med lite og mye knaing. Veldig taknemlig for et svar som kan hjelpe oss til å få hele og fastere brød.
Bakeren:
Hei! Dette hørtes ille ut... Men slik jeg forstår deg baker du med liggetid på ca 1-1,5 timer + heving. Det kan være litt i knappeste laget for brød uten noe særlig siktet hvete. Jeg vil foreslå at du begynne med å bløtlegge halvparten av sammaltmelet dagen før - liek deler vann og mel. Held kokende vann over havregrun / knuste gryn / helkorn. Det er viktig at du ikke bruker for mye gjær (jeg vil si at 20 gr holder på 2 liter vann) og at du ikke hever brødene for mye i formene før de går i ovnen. Det du beskriver er en feil som ofte kommer av for mye heving og/eller for kald deig. Det er også best om du steker såpass grove brød i minst 45 minutter - gå heller ned på temperaturen (220 grader kan være nok)