Kunde:
Heisann. Har lest gjennom nesten alle spm og svar her i forsøk på å få helt klarhet i hvordan jeg skal bake grove helle-brød med langtidsheving. Har fått mye fin info, men det stod ulike svar mht følgende; Først skal man blande det grove melet med like deler kaldt vann/veske også skulle man la grøten hvile natta over. Dagen etter kunne man tilsette salt, fint mel og evt malt. I et annet svar stod det at man kunne gjøre det samme med en grov grunndeig som hvilte over natta men da ble det anbefalt å blande inn skoldet havregryn (evt hele korn, linfrø etc) dagen etter. Det stod at man skulle blande denne puddingen sammen med litt fin hvete og salt før utbaking. Så nå er jeg litt forvirret. Skal jeg blande havregryn (evt linfrø, hele korn som er kokt eller skoldet) i første grunndeig eller skal dette i dagen etter..?
Har alltid havregryn i brødene og lurer på om det er en fordel å koke de på forhånd? Det kom også litt uklart fram om all gjæren skal i første grunndeig eller dagen etter..? Bruker ca 1/3 av en pk tørrgjær på 3 brød.
Bakeren:
Hei! Det er nok slik at de ulike svarene henger sammen med ulike problemstillinger i spørsmålene :) - men generelt er prinsippet at jo lenger de grove ingrediensene får ligge og svelle - jo bedre blir brødet. Skolding / koking gjør vi primært med hele korn og fiberrike ingredienser som vi vil suge opp mest mulig fuktighet i. Salt tilsatt mot slutten av prosessen er bra for utviklingen av smak i deigen. Bland alt det grove dagen før - ev. minus skoldete råvarer. Det er ikke nødvendig å blande i noe annet dagen etter - bortsett fra ev. salt.