Kunde:
Hei, baker'n. ;-) hvordan lager man gjær? Har hørt at hjemmelaget gjær er mye bedre enn det man får kjøpt.
Bakeren:
Hei! Brød-gjær er en sopp-familie som er spiselig, lever av stivelse og produserer etanol og CO2. Den gjæren du kjøper i butikken er podet frem (dyrket) på et laboratorium og krysset til den gir de egenskapene gjærindustrien og bakeriindustrien blir enige om at der gunstig for baking. Det handler mye om hvor mye CO2 den produserer og hvor lite stivelse den klarer å spise - hvis gjæren er for grådig - blir det ikke stivelse igjen til å gi farge på bakverket når det stekes. Hjemmelaget gjær blir en surdeig - der du blander mel (grovt) og lunkent vann i like deler - lar det stå en dag, blander i mer og lar det stå helt til det begynner å boble - da er det både gjærsopp (en annen enn den som du får i industribrød / kjøper på butikken) og melkesyrebakterier i satsen. Dette kan brukes som ingrediens til å heve brød. Det smaker bedre - men baketeknisk blir det en helt annen sak - ikke så mye og rask heving på surdeig / hjemmelaget gjær. Lykke til!