Kunde:
Hei, Handler ofte på Godt Brød, men innimellom ønsker jeg å bake mine egne - for å variere litt. Ønsker et grovt sunt brød og har prøvd lite gjær og langtidsheving (8-12 timer). Men jeg får ikke brødet til å heve seg og det lukter skikkelig bryggeri av deigen,er dette normalt.? Jeg ser dere anbefaler tre-trinns heving; Når man har blandet ingrediensene - før man slår opp deigen og før steking. Hva menes egentlig med dette.? Jeg blander ingrediensene og rører for hånd noen minutter. Setter den deretter til heving med plast og håndkle over i ca 8 timer også heller jeg deigen i smurte former etterpå hvorpå de etterheves. Men dette blir bare 2 omganger, hvor kommer den tredje inn.? Jeg prøvde en ferdig blandet brødmix fra helios med bygg,spelt og sammalt rug og brukte 1/3 av en pk tørrgjær. Også blandet jeg i ekstra sammalt hvete grov da jeg skulle lage 3 brød totalt. På pakken til helios står det at man skal sette formene inn i kald stekeovn og skru den på 200 grader, istedefor å etterheve på vanlig måte. Er dette noe dere anbefaler.? Er det noe jeg gjør galt siden brødene blir små og flate eller er det uansett bra at hevetiden er lang selv om deigen ikke hever noe særlig.? Jeg bruker ganske klissete deiger som jeg bare kan helle i formene hvis det har noen betydning.
Bakeren:
Hei! For å få volum og godt hold i brødene bør du ha såpass med mel i deigen etter første heving at du kan elte og kna dem godt på bordet. Så bør deigen hvile 30-60 minutter igjen - før du elter på nytt og former brød av den.