Kunde:
Hei, har kjøpt meg kjøkkenmaskin og har store planer om å bake en del brød. Jeg elsker skikkelig grove brød med masse frø i, og lurte på om dere kunne gi meg en generell fremgangsmåte. Da tenker jeg på hvor mange prosent ikke-grovt mel man bør ha i for å få god konsistens, hvor mye gjær og væske pr kg mel, og steketemperatur og -tid. I tillegg lurer jeg på om det er hvetemel en må bruke som ikke-grovt mel,eller om det holder med et siktet mel, og om dere kan lage en oversikt over hva en bør gjøre etter at ingrediensene er ferdigblandet? Da tenker jeg på noe slikt som La deigen stå i 15 min,elt godt og la stå... Mange spørsmål, men blir veldig takknemlig for svar!
Bakeren:
Hei! Du kan godt blande flere poser grov melmiks sammen, husk bare at disse blandingene ofte blir litt harde. Ha i 10% mer vann enn oppskriften sier, og gjerne mer om du vil la deigen hvile (med mindre gjær) over natten. Eltetidene strå på posen som regel - men den har utelukkende betydning for proteinutviklingen i deigen - og dermed er den ikke så farlig for resultatet hjemme på kjøkkenbenken. Liggetid / hevetid er mye viktigere.