Kunde:
Jeg er en småbarnsmamma som har bakt brød i mange år. Baker minst en gang i uka, fire brød hver gang. Har en tid brukt en kilo ferdigblanding (kornbrød fra mølleren) som en slags basis i deigen og blandet den med grov sammalt hvete, kli, hvetekim og ellers det jeg har i skapet. Nå har jeg imidlertid kuttet ut ferdigblandingen pga innholdet av herdet fett etc. Men nå faller brødene mine fra hverandre etter en dag. Det er en prøvelse å gi minstemann brød for hele kjøkkenet ser ut som en brødfjøl...... Hva gjør jeg galt? Jeg har i en større andel hvetemel enn grovt mel, jeg hever en gang etter blandingen av ingredienser, så en siste kortere gang etter utbaking. Jeg bruker tørrgjær, vann som væske, rapsolje er eneste fettkilde. Jeg bruker ca en ss salt og litt maltekstrakt eller sirup. Håper på noen tips, så kan jeg prøve å finne tilbake til god gammel bake-form!
Bakeren:
Hei! Det kan høres ut som om du hever brødene for mye før du steker dem. Jeg vil anbefale deg å blande det grove og klat vann og litt gjør dagen før du skal bake. La det stå og svelle på kjøkkenet. Da utvikler du smak og næringsstoffer. Bakedagen blander du i salt, fint mel, nøtter, frø, grønnsaker og ellers hva du har tenkt å ha i brødene dine. Bruk gjerne maltekstrakt også – det gir ekstra mat til gjæren og fin farge / skorpe på brødene. La deigen heve 1-2 ganger 30 minutter før du former brødene. Følg nøye med på hevingen – brødene skal inn varm ovn rett før de slutter å heve seg – normalt 30-40 minutter etter utbaking. Du kan ev. sende meg oppskriften din – så kan jeg prøve meg frem og se om jeg finner noe spesielt med akkurat din opskrift.