Kunde:
Hei!Jeg har et spørsmål om sammalt mel som jeg lurer på om dere kunne hjelpe med? De varierende finhetsgradene av sammalt mel, fint, mellomgrovt og grovt, sier de også noe om forskjell i næringsinnhold? Er et fint sammalt mel like sunt som et grovt sammalt mel? Dvs si at disse to inneholder akkurat de samme tingene?
Bakeren:
Hei! I utgangspunktet sier ikke utmalingsgraden noe om næringsverdien - den sier derimot noe om hvilke næringsstoffer du nyttegjør deg gjennom bruk av de ulige grovhetsgradene - og hvordan fiberet opptrer i kroppen. Det viktigste å merke seg er at det meste av sammaltmelet i handel er malt på valsemøller - da males og siktes kornet opp i ulike fragmenter - Kli, Kjerne, kim m.v. - og så blandes det sammen igjen dersom man vil ha sammalt mel. Det som dessverre ofte skjer er at man da tar ut kimen (den mest næringsrike delen av kornet) for å gjøre bakverket luftigere og lettere å kjør i maskinene på brødfabrikken. Du bær derfor kjøpe steinmal sammaltmel. Gjerne fra Kvelde Mølle, Hurum (Helios) el.l. Det er dessverre lite kunnskap om dette i daglgvarehandelen. Om du forsikrer deg om at det sammaltmelet du bruker inneholder alle kornets bestanddeler - er det mer en smakssak om du skal bruke fint eller grovt sammalt mel. Du får nok lettere tilgang til næringsstoffene i et finmalt sammalt - men da får fordøyelsen mindre å jobbe med...