Kunde:
Hei. Først og fremst vil jeg si takk for alle deilige brød og bakverk jeg har kjøpt hos dere....virkelig et bra konsept :o). Dernest; har begynt å prøve meg litt fram på brødbaking selv. Må innrømme at elting ikke er min greie, jeg har bare bakt slike hellebrød, dvs at deigen bare røres i bollen og helles i formene. Har alltid bakt relativt grove brød, mye sammalt hvete grov, bare litt hvetemel også prøvd litt med havregryn, linfrø og rug - alt ettersom hva jeg har for hånden. Nå har jeg en sønn på 8 mnd som jeg skal begynne å gi brød og da er jeg mer nøye på at det bl.a ikke skal være salt i det, iallefall svært lite og så sunt og lettfordøyelig som mulig. Jeg har sansen for speltbrød og har brukt det mye selv. Men så har jeg hørt noe om at man ikke bare kan erstatte hvetemel med spelt sånn uten videre, at speltdeiger ikke skal eltes for mye for da mister det protein og at deigen må være løs. Hmm, jeg trenger da mer detaljert info her. Idag bakte jeg 2 store brød med; 1 liter vann,50 gr gjær,1/2 dl god olje, (brukte extra virgin olivenolje)1/2 ss brunt sukker,1 dl knuste linfrø,2 1/2 dl lettkokte havregryn, 1 1/2 dl hirse, 2 dl sammalt rug, 2 dl sammalt hvete grov og 1 liter hvetemel. Dvs dette var oppskriften, men jeg tok litt sammalt spelt og siktet spelt istedefor hveteml. Mulig jeg bare blandet tørrgjæra med 1 dl hvetemel først. Deigen hevet ca 2 timer først og ca 30 min etterpå. Stekte ca 50 min. Deigen var veldig løs, nesten som en tykk grøt og jeg vet ikke hva det vil si og ikke elte for mye, så jeg rørte iallefall ca 2-3 minutter kanskje...
Så til spørsmålet, etter en veldig lang innledning :o); Hva må jeg tenke på når jeg baker brød som dette evt...? Er det noen spesielle ting ift at jeg bruker siktet og sammalt spelt istedefor hvetemel. ? Har dere en god oppskrift på et brød som egner seg fint til småbarn...tar jeg gjerne imot - og helst en oppskrift jeg bare kan røre sammen og helle i former......det er så mye mer lettvint.
Til slutt; jeg kom over en oppskrift med spelt som skulle gi kjempegode brød, men dessverre var den lite utfyllende. Det stod at man skulle løse gjær og salt opp i kaldt vann, blande inn melet (500 gr siktet spelt og 700 gr sammalt spelt) og la stå i kjøleskap natten over. Så stod det ikke mere enn steketid etc. Kunne tenkt meg å prøve dette, men er det bare å røre sammen en deig som står kaldt i minst 8 timer, for så å helle den i formen..? Stemmer det at disse blir veldig saftig og lettfordøyelige..?
Mange spørsmål her fra en amatør baker som gjerne vil bli en flinkis :o)....men håper dere kan svare på noe iallefall. På forhånd tusen takk
Bakeren:
Hei! Det er tydelig at du elsker din bakehobby! Det er flott. Helle-brød må steke lenge nok og gjerne ved litt lavere varme enn andre. Spelt har høyere innhold av protein - og er derfor egnet for løse deiger - da henger brødet sammen selvom deigen er løs (inneholder mye vann). Den speltoppskriften er det bare å bake. Det går sikkert med noen timer før den har hevet - men det blir nok svært godt og saftig! Lagret lengst,- verdt å vente på... var ikke det en reklame en gagn?