Kunde:
Jeg baker stort sett brød selv og tenker å fortsette med det. Men jeg kunne tenke meg å gå et skritt videre ved å male melet selv like før baking og har noen spørsmål i den forbindelsen:
1)Har du noe forslag til hvor en får tak i gode, helst manuelle kverner? Hva er fordeler og ulemper med kverner med stein framfor stål?
2)Dessuten har jeg prøvd å finne ut hvor en kan få kjøpt matkorn i sekk. Det later til at det ikke er så lett. Et sted var det nok mulig å spa korn opp i medbrakt sekk, men de hadde ikke økologisk og var dessuten tom for vanlig korn. Men jeg kunne ta kontakt oppunder jul når årets avling var ferdig tørket. Men prisen var god, bare 2,50 + MVA per kg mener jeg den jeg snakket med sa.
3)Når en kjøper store kvanta blir lagring viktig. Kan en for eksempel lagre i lufttette plasttønner godkjent for matvarer? Og hvor lenge kan en maksimalt lagre hel hvete, rug etc?
Bakeren:
Hei! Fint å høre at du baker selv - skulle ønske flere gjorde det :) Fersk formalt mel er en egen sjanger i baking - vanlig tradisjonell norsk brødbakst er basert på modnet / lagret mel - dvs mel av en viss alder etter maling. Ferskt formalt mel oppfører seg litt anderledes i deigen - så vær obs når du forsøker dette.
1) Matmelmøller får i rikt monn på nettet - eller så kan Helios sikkert hjelpe deg - forsøk en kontakt via nettsidene deres. Steinmøller er å foretrekke - da stein / mineraler gjør seg bedre i kosten enn rustfritt stål. Det blir jo alltid små fragmenter av malemediet med over i melet...
2) Matkorn i sekk får du nok kjøpt på gårdsutsalg m.v. om du forespør i god tid - men da får du nok stort sett rene arter / avlinger og ikke blandinger som nok gir jevnere og bedre bakekvalitet. Men baker du grovt nok og liker å vite hvor kornet kommer fra takler du nok variasjonene. 2,50 er den prisen møllen tar / får for ferdig renset korn - alt derfra til 8-10 er videreforedling, lager og transport.
3) Lagring på tørt og kjølig lager er bra. Korn er holdbart i laaaang tid (årevis) forutsatt lav temperatur, ikke lys og relativt tørt. På Løten skulle det være relativt enkelt å holde det tørt nok i alle fall :)