Kunde:
Jeg lurer på om næringsinnholdet i brød endrer seg over tid, og når du rister brødet i brødrister. Min kone mener tørt brød er sunnere en ferskt brød, og at ristet brød er sunnere enn uristet brød. Men når brød blir eldre, tørker det gjerne litt ut, og enda mer væske forsvinner når du rister brødet. Vil ikke en del av de vannløselige vitaminer og andre næringsstoffer forsvinne sammen med vannet når brødet tørker på den måten?
Bakeren:
Hei! Næringsinnholdet og smaken endrer seg over tid – som med god vin og god ost. Når du rister brødet taper det fuktighet. Det er ikke belegg for å si at ristet brød er sunnere enn uristet – men å påstå at brød som har modnet noen dager er sunnere enn rykende ferskt brød,- er nok en generell sannhet. De vitaminene som ev. ville forsvunnet ved uttørking / fuktighetstap (vannbundne vitaminer) er allerede fraværende i brød – ettersom det er stekt og oppvarmet langt over den temperaturen slike vitaminer liker. Når brødet tørker blir det strengt tatt mer næring / vektenhet – ettersom vann i seg selv ikke har noen spesiell næringsverdi.