Kunde:
Hallo! Fant tilfeldigvis denne nettsiden og synes dere har mye interessant å lese. Visste ikke at slike bakerier fantes. Har bakt brød selv i mange år, de siste årene med spelt, lite gjær og heving over natten (8-9 timer). Synes noen ganger at brødet blir litt smulete og blir fort tørt, selv om jeg har ganske klissete deig. Ser at dere bruker kokt hirse i speltbrødet og lurer da på hvor mye hirse i forhold til melet (prosentvis). Bruker dere hel hirse eller hirseflak? Kokes den i kun vann? Hvor mye vann i forhold til hirse og hvor lenge skal den kokes? Kan slik hirsegrøt brukes i deig med lang hev? Hadde lyst til å prøve dette for å få et mere saftig brød, men også for å øke næringsinnholdet , særlig med tanke på jerninnholdet. På forhånd tusen takk!
Bakeren:
Hei! Joda vi finnes ;) og det er kjekt når vi får spørsmål. Kokt hel hirse (eller skoldete hirseflak) kan brukes i det meste av deiger. De bør ikke utgjøre mer enn 5-10% av den totale deigen - da går man over på mer puddingaktige konsistenser. Hirsen vi bruker koker vi kun med vann. Man kan koke den sammen med grønnsaker (som også kan være med i brødet) - men da får brødet en litt smalere anvendelse enn brød som vi ellers er vant til å omgi oss med.