Kunde:
Hei Bakern! Veldig bra med spørsmålsside, har lært masse allerede! Jeg lurer på om det er mulig å kjøpe speltmel og havre gjennom dere, det er knall dyrt å kjøpe dette økologisk i butikken, som du sikkert allerede vet. Et annet spørsmål, jeg er allergisk mot gjær og kan heller ikke bruke ferment, har du noen forslag til annet hevemiddel?
Bakeren:
Hei! Fint at du liker spalten, det er kjekt å svare litt mer utdypende av og til. Vi selger dessverre ikke mel til forbruker enda. Det er noe billigere enn helsekost å handle på COOP / Meny / Ultra - som ofte har eller kan skaffe det sortimentet du vil ha på mel.
Brød som heves på annet enn gjær/surdeig/bakeferment har en tendens til å bli kakete - konsistens som formkake :) Det er mulig å heve brød på bakepulver. Dersom du baker selv og bruker øko-mel kan spontanheving være en plan: lunken deig av mel og vann (ikke gjær eller surdeig eller noe annet hevemiddel) 50% sammalt mel. Brødene formes og legges rett i form med en plate eller lokk oppå. Heves i 8-12 timer og stekes op 180 grader i 90-120 minutter. Det går an å putte honning el.l. oppi, for å bedre på heveprosessen.