Kunde:
Hei, hei, baker'n! Jeg lurer på om du har synspunkter på bruken av silikonunderlag ved baking. Er ikke sikker på om det er silikon forresten, men antar det. Som du sikkert er kjent med, kan de brukes til å kjevle på/mellom, ha som stekeunderlag i stedet for bakepapir i ovnen, og de tåler oppvaskmaskin. Er det noe muffens her? Tror du det snart kommer advarsler om bruken og at de kan være farlige, avgi stoffer til baksten etc?
Bakeren:
Hei! Silikonunderlag - eller myke varmebestandige plasmaterialer (ikke alltid like lett å finne ut hva det egentlig er nei...) er en praktisk og kjekk ting - bortsett fra at de sannsynlgvis gir fra seg små mengder av stoffer til bakverket som oppfører seg som østrogen i kroppen vår. Hormonhermere. Disse er ikke nedbrytbare i kroppen / naturen - og er en av flere produktgrupper som bidrar til mange av de problemene vi har i økosystemet med lavere fruktbarhet, kjønnskifte hos fisk m.v. Så selvom det oppvarmet fett (smøring av plater) også har negative konsekvenser - så begrenser dette seg til deg og dine nærmeste - mens hormonhermere er en regning vi overlater til andre / etterkommerne våre - i tillegg til eventuelle negative helsekonsekvenser for oss selv... Advarsler à la de på røykepakken kommer det vel neppe - men at produktene kanskje ikke vil finnes en dag ser jeg ikke bort fra.