Kunde:
Hei, jeg har følgende oppskrift på noen kjempegode boller, men jeg ønsker å lage et eller flere brød istedet. Hva må jeg endre på eventuelt, tenker mest på steketid og temperatur selv? Og hvor mange brød blir det eventuelt. Jeg har laget boller av 1/2 oppskrift, det fant jeg selv best. På forhånd takk!
Til ca. 60 boller trenger du : 5 dl melk, 5 dl vann, 2 ½ dl havregryn, 100 g mykmargarin, 1 ½ ts salt, 1 dl sirup, 100 g gjær, ca. 600 g grovbakstmel, ca. 750 g hvetemel
Bland melk og vann. Kok havregrøt av grynene og halvparten av væsken. Rør margarinen inn i grøten og hell i resten av den kalde væsken samt salt og sirup. Nå har grøten passe temperatur til å smuldre gjæren i. Tilsett grovbakstmel og hvetemel. Elt deigen godt og hev den 30 - 40 minutter under bakeklede til dobbel størrelse.
Elt deigen om igjen og form boller som settes på bakepapirkledd stekeplate. Etterhev under bakeklede ca. 15 minutter og stek bollene i ovnen ca. 10 minutter ved 225 grader. Avkjøl på rist..
Bakeren:
Hei! Steketiden på brødene kommer først pg fremst an på hvor store brød du lager og hvor tykke de er. Dersom du bruke rvanlig brødform på 20-22cm lengde ville jeg begynt med 600 gram deig i formen og ca 200 grader steking nederst i ovnen. 30-35 minutter stek som en start -. her vil det variere mye fra ovn til ovn. Du får ca 3 brød av hele denne oppskriften. Med rosiner, fiken og andre godsaker inni kan dette bli en fin julegave til den som har alt, Sammen med en god brunost - og kanskje litt godt smør også.