Kunde:
Hei, hei! Takk for flott spalte! Ved brødbaking - anbefaler du et spesielt forhold mellom søtt og salt i deigen for at brødet skal bli vellykket? Og et spørsmål til: Hvordan skal man få frem en litt søt nøttesmak av brødet?
Bakeren:
Hei! Generelt er jeg ikke så begeistret for søtt i brød (med mindre man vil ha ett søtt brød da) - litt salt er derimot bare bra for smaken. For mye salt hemmer gjæring og gir et dårlig resultat. For å få fram kornets egne smaksstoffer (sammalt hvete kan gi nøtteaktige smaksnyanser ja) er det en fordel å la en grov lunken grøt stå natten over. Like deler vann og sammalt mel uten gjær. Bruk denne grøten i brødet og du får frem smaksstoffer du ellers ikke vil få frem. Vær ekstra varsom med saltet i slike brød - da saltet har en tendesn til å drepe de finere smaksnyansene :). Det er også skrevet mye om surdeigsføring i USA / Tyskalnd - og surdeigsbrød trenger ikke å være surt i det hele tatt. Det er bare å lese seg opp og PRØVE - det er en STOR verden av smaker ute i grovt (og fint) mel...