Kunde:
Jeg ønsker å bake et grovbrød med mest mulig havre. Bor i Sverige, og har ikke funnet noe havremel i butikker her, bare havrekli og havregryn. Hvor mye finmalt mel må man ha i en deig for å unngå at det blir knekkebrød? (Ønsker å ha så grovt brød som mulig). Hva er ideelt forhold mellom mjøl og væske til grove brød? Er det nødvendig å legge lettkokte havregryn i bløt? Kan jeg bruke tørrgjær til kaldheving, eller må den få 45-50 grader for heving? Hva er grahammjøl, kan jeg bake med dette mjølet alene, eller må det blandes med finmalt hvete?
Bakeren:
Hei! Om du baker med kaldheving kan du god bruke tørrgjær - bare regn 1-2 timer lengre heving enn om du bruker fersk gjær. Om du vil ha et grovt og saftig brød baker du det av 100% grahamsmel (sammalt hvete) som du kaldhever som en meget bløt deig, Så skolder / koker du grøt på havregryn tilsvarende max 15% av melmengden. Denne puddingen blander du inn i deigen sammen med litt fin hvete og salt før utbakinug / forming. Forholdet mellom mel og vann avhenger av hvor tørt melet ditt er, hvor mye fiber (og hvor godt fiberet tar opp vann) og hvilken temperatur du har på vannet. En liter kalt vann pleier å bli en bra kaldhevingsdeig med 1,3-1,4 kg grovt mel.