Kunde:
Hei! Jeg handler mye hos dere, Favorittene er graham + grovbrød. Er travel husmor og mamma så har ikke tid å bake så mye selv. Men når jeg gjør det ønsker jeg å lykkes og trenger noen gode råd. Har prøvd en oppskrift med langtidsheving som har følgende innhold: Veske; 3 dl vann, 3 dl appelsinjuice,1/2 dl rapsolje og 1 liter skummet kulturmelk. Oppi dette har jeg ca 2 ts havsalt og 1 ts sirup el honning. Varmer ikke opp vesken. Det tørre; ca 25 gr tørrgjær,2 dl sammalt rug,8 dl sammalt spelt,2 dl speltflak og 2 dl store havregryn og ca 1 kg hvetemel eller siktet spelt. Jeg sparte en del av hvetemelet, ca 2-4 dl, ellers blandet jeg alt og eltet (rørte med sleiv da deigen er som tykk grøt) ca 2-5 min. Hevet over natta ca 8-10 timer. Morgenen etter rørte jeg inn resten av hvetemelet, helte oppi 3 former og strødde sesamfrø over. Etterheving ca 40 min så i ovn på nederste rille på 200 gr i ca 1 time og 20min. Resultater er ganske myke brød, de hevet seg godt i ovnen men lurer på om det er normalt at det lukter litt gjær eller surt av de etterpå..? De er også nesten litt fuktige når jeg tar på de, har i alle fall ikke noe problem med at de ryr eller virker tørre Spørsmålet mitt er om denne oppskriften og framgangsmåten høres greit ut og om dette er et grovt brød.. ift mengde fint mel.? Og er det noe jeg kan gjøre annerledes for å få et enda bedre resultat, et sunnere brød og om mulig en litt mer sprø skorpe..?
Bakeren:
Hei! Du kan med fordel øke temperaturen mot slutten av stekingen for å få mer skorpe - men det viktigste er nok at du skal lage deigen litt fastere - bare litt. Det er ut som et grovt til halvgrovt brød slik som du beskriver det. Pga lang prosesstid er det nok er næringsrikt og saftig brød som står bra alene som hovedernæring i tilegg til dagens middag.