Gjennom vårt utvalg av ulike typer grove brød har du mulighet til enkelt å opprettholde et kosthold med grove brød som gir deg langsomme karbohydrater, som holder deg mett lenge. Ved å velge grove brødprodukter unngår du uhensiktsmessig rask blodsukkerstigning som igjen vil dale fort, og du blir trøtt og uopplagt. Samtidig vil langsomme karbohydrater kreve mindre insulin. Grovt mel inneholder mye mer næringsstoffer enn fint mel. Spesielt B vitaminer og mineraler som jern. I tillegg er grovt mel kilde til fiber, antioksidanter og andre stoffer som reduserer risiko for kreft og hjerte- kar sykdommer. Velg brød med over 50 % grovhet.
Våre groveste brød er:
Dansk rugbrød
Grovbrød
Spelt-hirse brød
Speltbrød med gjær
Grahambrød
Sesambrød
Müslibrød
Grovt landbrød
Solsikkebrød
Våre meltyper
Bygg er en av de eldste kulturplantene i verden. Bygg inneholder ca. 12 % fiber, og er det kornslaget som inneholder mest beta-glukaner. Beta-glukaner er en fibertype som kan redusere blodsukkerstigner, reduserer kolesterolnivået og styrker vårt immunsystem. Dermed kan bygg bidra til å redusere risiko for hjerte- kar sykdommer. Bygg har dårlig bakeevne, men ved å bruke bygg i bakeverk øker man ernæringsverdien.
Havre inneholder mye av de sunne beta-glukanene, men også noe mer fett enn de andre kornsortene. Fettet fra havre er av de sunne typene og sammen med det høye fiberinnholdet gir havre deg metthet og masse næring slik at du holder koken lenge. Havre er svært populær på grunn av den nøttaktige smaken. Havre inneholder ikke gluten og har da heller ingen bakeevne. Det hevdes at en havrefrokost gir deg mer antioksidanter enn frukt eller te.
Rug gir brødet en fyldig smak, men også saftighet og holdbarhet. Rug er kornslaget med mest fiber, opptil 15 %. Det høye innholdet av uløselige fibre kan bedre tarmfunksjon og tarmhelse. Den vannbindende effekten til fibrene i rug gjør at det tross dårlig bakeevne kan bakes brød av 100 % rug, men slike brød blir luftigere med surdeig. Vi bruker rug i mange av våre fordeiger og surdeiger.
Hvete er den kornsorten med best bakeevne og er derfor den mest dyrkede kornsorten. Antioksidantene og næringsstoffene i hvete sitter i skallet (kli). Det lille fettet finner du i kimen og er bare sunne fettyper. Fiberinnholdet i sammalt hvete er ganske likt som i bygg, men det er de samme fibertypene som man finner i rug, og er gunstig for din tarmfunksjon.
Spelt, også kalt urhvete, er en lite foredlet hardfør kornsort. De lange røttene kan gi kornet et høyere næringsinnhold, spesielt jern og sunt fett. Speltmel inneholder i motsetning til hvete ikke fruktaner. Fruktaner er lange kjeder av fruktose molekyler. Disse sukkerkjedene er tungt fordøyelige og kan skape mageproblemer som oppblåsthet, diarè eller smerter. Mange med sarte mager, føler derfor de tåler spelt bedre enn hvete. Personer med irritabel tarm, ulcerøs colitt eller crohns kan ofte tolerere spelt bedre enn hvete. Spelt inneholder gluten, og kan ikke spises av personer med cøliaki. Speltmel oppfører seg litt annerledes enn hvete under baking, men kan lett erstatte hvete i de fleste produkter.