Gluten er en del av det proteinet som finnes i hvete, bygg og rug. Glutenet sin egenskap er at det binder melet sammen slik at deigen blir lett å bake med og brødet kan vokse seg stort og luftig sammen med gjær. Hvete, som inneholder mest gluten, er dermed det melet som er lettest å bake med.
På Godt Brød baker vi kun med naturlige råvarer, det er derfor
aldri tilsatt ekstra gluten i våre produkter.
Har man glutenallergi (cøliaki), må man holde seg unna gluten. Det er en autoimmun sykdom som fører til at strukturer i tarmen som tar opp næring og slimhinnen ødelegges. En glutenallergiker vil derfor kunne få mangelsykdommer om følge av dårlig næringsopptak. Glutenfrie meltyper er havre*, bokhvete, hirse, maismel/maisstivelse, rismel, durra, hvetestivelse*. *Havre som ikke forurenset av andre kornsorter under produksjon. Noen reagerer på hvetestivelse.
Mange opplever at spelt er bedre for magen. Spelt inneholder gluten, men har en litt annerledes glutensammensetning. Spelt inneholder også mindre av et karbohydrat, fruktaner, som mange har problemer med å bryte ned.
Glutenfrie produkter:
Vi baker
glutenfritt brød i alle bakeverkstedene. Besøk eller ring ditt lokale bakeverksted for å bestille ferskt glutenfritt brød. Vi tilbyr også glutenfrie kaker;
brownie, kokos-/cashewnøttkake og nøttekaker. Vi har også et
knekkebrød laget på glutenfrie råvarer. I tillegg kan vi lage nydelige salater til deg. Alle våre produkter er laget i samme lokale som våre andre produkter, og kan derfor inneholde spor av gluten.
Produkter uten hvete:
Dansk rug, grovt surdeigsbrød av spelt, brownie, nøttekaker, kokos-/cashewnøttkake, KNAS med mandler og rosiner, KNAS med tranebær og gryn og knekkebrød med særs lavt gluteninnhold.